VIDEO Zbog ovog hit recepta u Finskoj je po trgovinama svojedobno nestalo feta sira

Foto: Shutterstock

OVO je priča o viralnom TikTok receptu koji je svojedobno izazvao toliku pompu da, upravo radi ovog recepta, u finskim dućanima tjednima nije bilo moguće doći do feta sira. Cijela stvar se naizgled čini prejednostavnom, ali prolaskom vremena ovaj recept nije izgubio na popularnosti, a negativne komentare nismo uspjeli pronaći. Zapravo je nevjerojatno kako nešto tako jednostavno može biti toliko dobro.

Ovo izdašno jelo je napravljeno od pečenih rajčica, pečenog feta sira, al dente tjestenine i svježeg začinskog bilja. Izvorno je recept podijelila Tiiu Piret na svom blogu 2018., a zatim je godinu dana kasnije postao viralan, kada je Jenni Hayrinen na TikToku podijelila svoju pojednostavljenu verziju pod nazivom “uunifetapasta” (finski za tjesteninu s fetom pečenu u pećnici). 

Priprema

Super je jednostavno: cherry rajčice prelijte maslinovim uljem i stavite u posudu za pečenje s komadom fete u sredini. Sve se peče dok rajčice ne popucaju, a feta ne otopi i počne curiti. Originalni recept zahtijeva pečenje na 200°C 30 minuta, a zatim podizanje temperature zadnjih 10 minuta.

@everything_delish BAKED FETA PASTA | thanks @feelgoodfoodie for the recipe inspo! #recipe #pasta #feta #bakedfeta #bakedfetapasta #cheese #food #tiktokfood ♬ Aesthetic - Xilo

Međutim, nakon 30 minuta u pećnici, feta će na površini početi razvijati lijepu zlatnu boju, a kako biste izbjegli zagorene dodatke poput češnjaka i začinskog bilja, mislimo kako je najbolje održavati temperaturu stabilnom. Dok se rajčice i sir peku u pećnici, tempirajte kuhanje tjestenine tako da bude gotova otprilike u isto vrijeme kada i rajčice i sir.

Koristite tjesteninu koju najviše volite ili onu koju imate pri ruci, ali je skuhajte da bude al dente. Gotov umak izvadite iz pećnice, ubacite češnjak i bosiljak, sve dobro promiješajte i dodajte tjesteninu. I to je to, ručak je gotov!

Savjeti

Korištenje feta sira u bloku je jedini ispravan način pristupanja ovom receptu. Cijeli blok će puno bolje izdržati pečenje, a feta u komadićima će se pretvoriti u čudnu i neprimamljivu smjesu. Također izbjegavajte nemasnu fetu koja se neće tako dobro otopiti niti imati jednako dobar okus.

Nemojte škrtariti s maslinovim uljem jer želite bogat umak bez suhe tjestenine i maslinovo ulje će ovdje biti od velike pomoći. Budite velikodušni s cherry rajčicama koje donose puno svježeg okusa i laganu slatkoću. Rajčice koje koristite ne moraju biti savršene te se slobodno poslužite i onim rajčicama koje nisu prikladne za salatu.

Za najbolju teksturu, tjesteninu skuhajte tako da bude al dente, a dodatno će omekšati kad se prelije vrućim umakom. Pokušajte odrediti vrijeme tako da tjestenina bude gotova otprilike u isto vrijeme kada feta i rajčice. Ako tjesteninu skuhate prerano, ohladit će se i slijepiti.

U ovoj tjestenini prevladavaju okusi feta sira i rajčice, a ako niste veliki obožavatelj fete, možete upotrijebiti i neki drugi sir, kao što su brie ili ricotta. Ostaci se mogu čuvati u hladnjaku do 3 dana, a ako ovaj umak zamrznete, u zamrzivaču može stajati oko 2 mjeseca. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.