MLINCI su jedno od najpoznatijih i omiljenih jela u našoj domaćoj kuhinji, a neki dan smo i pisali o tome kako su zagorski mlinci proizvod zaštićenog imena na razini Europske unije. Iako se u današnje vrijeme najčešće kupuju oni već gotovi, među kojima su mnogi visoko kvalitetni i rađeni s jajima - pripremiti ih kod kuće od nule i nije toliko teško.
Mlinci su zapravo jednostavno tijesto od brašna, vode, soli i jajeta. Tijesto se razvalja u jako tanke kore koje se potom suše ili blago peku - ovisno o regiji u kojoj se pripremaju.
Ako još pamtite one bakine - takve ćete najlakše dobiti ako imate peć na drva koja vas grije tijekom zime jer će mlincima dati specifičan dimljeni okus i posebnu teksturu. Možete ih peći i na ploči na kojoj inače kuhate - ploča mora biti čista, a kore stavite na nju kada se dovoljno ugrije. Pečenje traje od nekoliko sekundi do minute.
Naravno, mogu se peći i u običnoj kućnoj pećnici - zagrijte pećnicu, izvadite sve rešetke iz nje, a na dno stavite masni papir i na njega položite mlince. Zatvorite, pa za pola minute otvorite, provjerite mlince, okrenite ih i zatvorite. Obratite pažnju na masni papir koji je potrebno promijeniti nakon svake ture jer brzo izgori.
Evo što će vam sve biti potrebno.
Zamijesite glatko tijesto pa ga podijelite na 10 dijelova i svaki razvaljajte na veličinu 30 x 30 cm. Zagrijte pećnicu na visoku temperaturu, zajedno s limom za pečenje. Na vrući lim oprezno poslažite mlince (kore) i pecite ih nekoliko minuta. Mlinci trebaju biti svijetle boje s tamnim točkama. Kad su gotovi, stavite ih na krpu kako bi se hladili. Gotove mlince natrgajte na komade u veličini po želji, a kad ih poželite jesti, samo ih prelijte vrućom vodom i začinite masnoćom od pečenja.
Cijeli recept s detaljnim mjerama i uputama pronađite ovdje.