Washington Post: Ako putujete Europom, Beograd bi vam trebao biti jedno od stajališta

Foto: poludziber / Shutterstock.com

AMERIČKI dnevnik Washington Post još početkom godine posvetio je pažnju Beogradu. U članku pod naslovom "Želite li se probijati kroz Europu jedući? Beograd bi trebao biti na vašem radaru" ističu da bi ovaj srpski grad trebao biti nezaobilazna postaja na svakoj kulinarskoj karti Europe. Članak istražuje dinamičnu gastroscenu Beograda, od suvremenih, inovativnih jela u modernim restoranima do autentičnih okusa u starinskim kavanama.

Još uvijek bez Michelinovih zvjezdica

"Talentirani kuhari, na čelu beogradske kulinarske renesanse, unose duh novog nordijskog pokreta u kuhinji, istog onog koji je dao život renomiranom restoranu Noma u Kopenhagenu. Prepoznajući vrijednost autentičnih namirnica i lokalnih sastojaka, oni usko surađuju s mesarima, poljoprivrednicima i proizvođačima sira raštrkanim po okolnim selima kako bi svoja jela obogatili svježim i autentičnim okusima", pišu.

Francuski vodič za restorane Gault&Millau prošle je godine objavio svoj prvi vodič za Srbiju, a krajem 2021. Michelin je predstavio svoj prvi gastronomski vodič za Beograd iako bez dodjeljivanja zvjezdica. Unatoč tome, 14 restorana dobilo je oznaku Michelinove preporuke, a brojka je narasla za još tri restorana u prosincu 2022. godine.

Kako piše Washington Post, sada je pravi trenutak za sve putnike očarane gastronomijom da posjete Beograd.

"Usporedba se može povući s Reykjavikom, Göteborgom i Oslom, koji su prije dvadeset godina bili u drugom planu u odnosu na kulinarske gigante poput Pariza, Rima ili Barcelone. No znatiželjni putnici, spremni da odstupe od tradicionalnih gastronomskih ruta, okrenuli su se sjeveru - i bili bogato nagrađeni. Sada je ista prilika na Balkanu, a u nastavku ćemo navesti samo neke od mnogih inovativnih restorana u Beogradu koje vrijedi posjetiti", kažu iz Washington Posta, a u nastavku pogledajte koja mjesta su preporučili.

Iva

U samom srcu Beograda, u Ulici kneginje Ljubice 11, smjestio se restoran Iva. Vodi ga chef Vanja Puškar, jedan od predvodnika nove balkanske kuhinje. Puškar, rođen u Bosni, ponosno odbacuje tvrdnju da balkanska kuhinja nije autentična naglašavajući za Washington Post kako su glavni ambasadori lokalne kuhinje upravo sastojci koji se koriste.

Kako piše Washington Post, lako je postati stalni gost restorana Iva čak i ako ste u Beogradu samo nekoliko dana. Ovaj restoran je prepoznatljiv po minimalističkom dizajnu, ali maksimalističkom pristupu okusima. Njegova reputacija potvrđena je priznanjem Bib Gourmand Michelinovog vodiča, oznakom izvrsne vrijednosti za uložen novac, zaključili su.

Foto: ivanewbalkancuisine/Instagram

Homa

Prema pisanju Washington Posta, minimalistički dizajn prostora omogućuje gostima da se potpuno posvete hrani bez suvišnih ometanja.

Chef Filip Ćirić priprema jela poput goveđeg jezika pečenog u koštanoj srži, posluženog s umakom od senfa i sladoledom od gorušice, konfit svinjske potrbušine s umakom od ribizla i kupina, pirjanim celerom i lješnjacima, a kruh od cjelovitog brašna s orasima i grožđicama recept je njegove bake i ovdje se poslužuje s kajmakom.

Ćirićeva jela inspirirana su njegovim rodnim Pirotom. U pirotskoj kuhinji su se tijekom vremena isprepleli osmanski utjecaji s bugarskim i makedonskim elementima.

Foto: homa_restoran/Instagram
Foto: homa_restoran/Instagram

JaM

JaM (skraćeno od Just a Maestro) je beogradski restoran koji u svojoj kuhinji njeguje izrazito talijanski stil gastronomije. Kako prenosi Washington Post, glavni chef Milan Jovanović počeo je raditi u restoranima već s 15 godina i stekao bogato iskustvo u zemljama poput Dubaija, Grčke, Francuske i Crne Gore. 

"Restoran ima atmosferu koja podsjeća na južnu Italiju iz 1965. godine sa zvjezdanim rasvjetnim tijelima, šarenim namještajem iz sredine 20. stoljeća i terasom okruženom bujnim zelenilom. Nalazi se u središtu Dorćola, bogate četvrti poznate po brojnim kafićima i urbanom ugođaju. Jovanovićeva suradnja s ribarima iz jadranskih primorskih gradova omogućila mu je pristup obilju svježih plodova mora, koji redovito nalaze svoje mjesto na jelovniku JaM-a. Posebno su popularni raviolini punjeni špinatom, patlidžanom i sirevima", piše Washington Post.

Foto: jambelgrade/Instagram

Enso

Enso je naziv za poznati budistički simbol, krug nacrtan jednim potezom kista.

"To predstavlja trenutak kada je um slobodan, a tijelo može stvarati", izjavio je Relić za Washington Post i dodao kako inače ima averziju prema restoranima fine kuhinje u kojima konobari pričaju priče o svakom dijelu obroka. Za njega je blagovanje apstraktno i evokativno.

Kako piše Washington Post, ako ga upitate o konfitiranim zečjim prsima kuhanim u masti od patke, vlasnik restorana Miša Relić entuzijastično će vas provesti kroz prvi zalogaj jela. "Osjetit ćete slanost zeca, slatke okuse karija od banane i jogurta te hrskavu, kiselkastu svježinu povrća", ispričao je Relić.

Salon 1905

"Smješten u Starom gradu, u povijesnoj zgradi u kojoj je bila prva nacionalna banka Srbije, blagovaonica s ukrasima u stilu secesije je prostorija obogaćena mesingom, mramorom i zlatom. Ipak, najimpresivniji dizajn je onaj na tanjuru", stoji u članku Washington Posta.

"Glavni kuhar David Šimunić studirao je arhitekturu prije nego što je svoj poziv pronašao u kuhinji. Sarme se pripremaju tradicionalno, no za Šimunića je tradicija samo polazište. Konstruira ih tako što slaže meso i kiseli kupus pa ih sabija u mali blok. Poslužuje ih s ajvarom, koji koncentrira u pjenastu ploču tanku kao papir", opisali su jelo sada već bivšeg chefa ovog beogradskog restorana.

Foto: hadzi_melentije/Instagram
Foto: hadzi_melentije/Instagram

Što vi kažete na njihov izbor restorana?