Zaboravljeni recepti: Najbolje buhtle misteriozne Jelke s početka prošlog stoljeća

Foto: Vanja Vukadinović

ZNATE li onaj osjećaj kada ne možete dočekati da se buhtle ispeku jer cijela kuća miriši po slatkom dizanom tijestu? Pa kada se izvade iz pećnice, moraju malo odstajati pokrivene čistom platnenom krpom dok ne postanu mlake da ih se može "poštaubati" i onda se tek može navaliti na meko i mirisno tijesto sa slatkim punjenjem.

Upravo takve, mlake buhtle punjene domaćim pekmezom i šalica domaćeg mlijeka su mi bili najbolji doručak u djetinjstvu. Moje bake su bile majstorice za dizana tijesta, ali kada bih tražila recept, odmahnule bi rukom i rekle da je to sve od oka i da recept ne postoji. Stoga sam, u vječitoj potrazi za receptom koji će zadovoljiti kriterije da buhtle budu meke i ne nalik kruhu, isprobala mnoge varijante.

Mogu se puniti raznim nadjevima

Buhtle su vrsta slatkog peciva od dizanog tijesta koje se puni pekmezom, čokoladom, sirom ili nekim drugim nadjevom te se slaže u obliku kuglica koje se uslijed dizanja i pečenja spoje. Vežu se uz austrijsku tradicionalnu kuhinju, a porijeklo vuku iz češke kuhinje. Kod nas su najpopularnije baš s pekmezom ili čokoladom, a prodaju se i u pekarnicama.

Onaj idealni recept za savršene buhtle sam pronašla u staroj kuharici, bilježnici tete Merice Majetić, sestre suprugovog djeda koja je vrijedno zapisivala recepte s početka 20. stoljeća. Uz naziv recepta stoji napomena "od Jelke", a to je uvijek dobar znak jer sam sigurna da je recept isproban te zapisan baš kako treba da se dobije savršen rezultat.

Jelkine buhtle su najbolje

Nisam još uspjela otkriti tko je Jelka čiji je recept za ove buhtle, ali ovo su doista najbolje buhtle koje sam ikad probala. U svojoj verziji sam ih napunila višnjama, ali pekla sam ih i punjene pekmezom ili čokoladom i izvrsne su.

Tajna za meke i prozračne buhtle su žumanjci u tijestu, maslac, dobro i energično "klofanje" te strpljenje da se tijesto digne, no rezultat je definitivno vrijedan truda. Recept je OVDJE.