Zaboravljeni recepti: Omiljeni desert Franje Josipa po 100 godina starom receptu

Foto: Vanja Vukadinović

CARSKI DROBLJENAC ili, kako ga znamo, kaiserschmarrn, tradicionalno je austrijsko jelo koje se obično poslužuje za doručak. Priče o nastanku ovog jela vezane su za cara Franju Josipa. Po tim pričama, neka seljanka je caru poslužila jelo za drvosječe obogativši ga jajima, voćem i šećerom. U nekoj drugoj inačici priče, dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke pa ih je pokušao spasiti dodajući grožđice i trešnje uz puno šećera, što se caru svidjelo.

Bile ove priče istinite ili ne, recepte za šmarn ili drobljenac pronalazim i u starim bilježnicama. Radi se o jednoj vrsti deblje palačinke pa su i sastojci za ovo jelo gotovo isti kao i za palačinke. Pošto se u jelima Gorskog kotara jako osjeti utjecaj austrougarske povijesti, tako i u staroj bilježnici koju sam naslijedila od suprugove obitelji postoje čak tri recepta za ovo slasno jelo, kajseršmarn, mandl šmarn i šmarn. Isprobala sam sva tri i ne mogu se odlučiti koji mi je ukusniji.

Ovo je verzija s bademima

Danas vam donosim recept za mandl šmarn ili carski drobljenac s bademima. Učinio mi se zanimljiv za probu jer volim drobljence, odlični su kao doručak, a nešto što se priprema s bademima mora biti ukusno. Naziv jela sam ostavila u izvornom obliku jer mi ima taj šarm i štih prošlih vremena.

Ovaj šmarn s bademima je hrskav jer bademe nisam samljela skroz sitno, nego sam ih nasjeckala i ostavila komadića koji se fino grickaju. U originalnom receptu domaćica navodi da se stave krušne mrvice, ali isto tako za hrskavost, zdrobila sam suhi kruh pomoću valjka za tijesto da ostanu komadići. Na taj način sam dobila kremoznost i hrskavost u jednom zalogaju.

U receptu zapisanom u bilježnici navode se i cizibe (grožđice) kao jedan od sastojaka, no njih baš ne volim u jelima pa sam ih izostavila. Vi ih slobodno stavite. Ovaj šmarn je zamišljen kao slatko jelo jer u samu smjesu ide šećer, no ja sam stavila samo pola žličice, a moglo je i bez tog šećera pošto ne volim jako slatko. Ovako je domaćica zapisala:

Mandl šmarn

"4 deci mleka sa vrhnjem, 5 žutanjaka, 7 dg dobro izrezanih mandula, 3 pune žlice cukra, malo soli, dobro izmešaj sa ribanim kruhom, dok je smjesa gusta, pusti neko vrijeme stajati, onda dodaj cizibe, snijeg od 3 bjelanjka, izli to sve skupa u 6 deka vruče masti, pusti lepo zažutiti, izreži i metne se u zdjelu i posiplje sa cukrom."

Ovaj izvorni recept sam malo korigirala pa vam navodim sastojke koje sam koristila i način pripreme te posluživanja. Recept za mandl šmarn je OVDJE.