Zagreb uskoro dobiva prvu plant based mesnicu, znamo tko stoji iza svega

Foto: Luka Šangulin / Index, photocritical / Shutterstock.com

UPRAVO smo razgovarali s Eduardom Begom, vlasnikom Beg's plant based street fooda. Fokus razgovora bile su njegove plant based pizze na Pizza Festivalu, koji se do nedjelje održava u Zagrebu, no otkrio nam je jednu vrlo uzbudljivu vijest - uskoro u centru Zagreba otvara plant based butchery, to jest plant based mesnicu.

To bi, kad se otvori, predstavljalo jedinstven koncept u Zagrebu, pa i Hrvatskoj, a više detalja donosimo uskoro. Ako ste se zapitali što će se ondje prodavati, najbolje da pročitate od čega se to prave plant based pizze s "mljevenim mesom" i "dimljenim lososom" pa će vam biti jasnije.

Veganske pizze

Eduardove plant based pizze, govori nam, jedu svi, od vegana do zagriženih mesojeda, koji su nerijetko potpuno iznenađeni mirisom, okusom i teksturom s obzirom na to da prvom zalogaju pristupaju sa skepsom. Tijesto za pizze za Beg's peče Bread Club, koje oni na kućici završavaju odabranim dodacima.

Nude Meet the Fig pizzu, koja uključuje umak od rajčice, Mazzarisela plant based mozzarellu, Beyond Meat mljeveno meso pripremljeno u reduciranom vermutu sa suhim smokvama, svježim bosiljkom i svježim smokvama. Ova pizza košta 9 eura.

Tu je i Beg’s Quattro Formaggi po cijeni od 8 eura s cheddarom i goudom na bazi kokosovog ulja te mozzarellom i gorgonzolom na bazi klica smeđe riže. Beg’s Salmon & Avocado pizza za 8.50 eura je vrlo popularna. Na tijesto ide umak od plant based grčkog jogurta s koprom i češnjakom, na koji ide plant based dimljeni losos, pa još malo avokada, crnog papra i rikule.

Upravo taj dimljeni losos ljude ostavlja u čudu, govori nam Eduard, a proizveden je od proteina graška i nori algi. Okus je, tvrdi, identičan pravom, ribljem dimljenom lososu. Ako ste se zainteresirali, trk na Strossmayerov trg, a ako vam se ne jedu plant based pizze, ovdje je ostatak ponude na Festivalu. Sve smo probali, birajte što vam se najviše sviđa.