Zbog ovog trika chefovima piletina nikada ne ispadne suha, vrijeme je da naučite

Foto: Shutterstock

MNOGO je načina kako poboljšati okus pečenog pileta, a jedan od najboljih je noć prije pečenja pile držati u salamuri. Metoda je to koja se izvorno koristila za konzerviranje hrane u vrijeme kada još nije bilo hladnjaka, a danas je popularna iz nekoliko razloga.

Salamurenje je, najjednostavnije rečeno, potapanje mesa u otopinu soli i vode. Time se mesu daje izvrstan okus, a kada je piletina u pitanju, nakon salamurenja bit će još sočnija. Pile je u salamuri najbolje držati između 4 i 12 sati, a evo i kako to napraviti.

Kako pripremiti salamuru?

Trebat će vam veliki lonac u koji će stati cijelo pile, 70 g soli i jedna litra vode. U loncu pomiješajte vodu i sol, zagrijte na laganoj vatri i miješajte kako bi se sol otopila. Ugasite vatru i ostavite da se voda sa solju hladi barem pola sata.

Zatim ohladite tekućinu u hladnjaku prije nego što salamurite piletinu. Vrlo je važno da voda bude hladna prije salamurenja kako bi se spriječio razvoj bakterija, a pile zatim stavite u lonac i prebacite ga u hladnjak.

>> Salamura - metoda kojom ćete osigurati da meso s roštilja uvijek bude sočno

Osnovno pravilo je da pile u salamuri stoji otprilike jedan sat po kilogramu mesa, no to vrijeme možete produljiti ili skratiti, ovisno o tome koliko želite da pile bude slano.

Nakon što je piletina salamurena, izvadite je iz otopine i osušite papirnatim ručnikom. Nakon salamurenja meso začinite začinima po izboru i ispecite prema svom omiljenom receptu, ili isprobajte jedan od ovih naših recepata za sočno pečeno pile.

Pečeno pile Thomasa Kellera

Pečeno pile

Spatchcock piletina

Pečeno pile punjeno nadjevom od gljiva Jamieja Olivera

Pečeno pile u pivu Lidije Bastianich

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.