AKO ste i vi među onima koje veseli tmuran i oblačan vikend i koji jedva čekaju upaliti pećnice i zamirisati cijelu kuću - niste sami, i mi smo jedva dočekali. Početak je listopada, domaćih jabuka je napretek, a što bolje simbolizira jesenski vikend od finih pita i mirisa cimeta?
Danas smo se odlučili za slasticu koju rijetko tko ne voli, a slovi kao jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih kolača - pitu od jabuka. Ono što ovu pitu simbolizira je (osim jednostavne pripreme) jednostavnost sastojaka. Za nju definitivno vrijedi "manje je više". Važno je da je radite s kvalitetnim sastojcima, da koristite dobar maslac i sočne jabuke. U nastavku pročitajte upute za pripremu ove pite.
Iako tijesto sadrži tek nekoliko sastojaka, važno je znati s njime raditi. Tip tijesta u ovakvim pitama je na granici između prhkog i lisnatog (na engleskom "flaky"), a evo što je ključno da bi ga se dobilo.
Tijesto podijelite u dva dijela: računajte da je donje tijesto 2/3 cijelog tijesta, a gornje 1/3. Razvaljajte oba tijesta tako da su nekoliko centimetara veća od kalupa (promjer kalupa neka bude oko 26 cm). Kalup premažite hladnim maslacem, razmažite i stavite donje tijesto. Utapkajte ga prstima u kalup, a rubove zarolajte prema unutra i pritisnite svaki dio.
Nakon što propirjate jabuke, ostavite ih da se ohlade, pa ih stavite na tijesto u kalupu. Dno tijesta možete posuti prezlama, posebno ako je nadjev tekuć, kako se ne bi razmočilo. Kako bi pita bila još sočnija, na nadjev stavite nekoliko kockica maslaca. Zatvorite pitu stavljanjem gornjeg tijesta na nadjev, rubove možete skratiti škarama ako je tijesto preveliko, pa ih zarolajte pod rubove donjeg tijesta i pritisnite da se spoje.
Kažiprstom možete napraviti valoviti rub pite, a ako se u tome još niste izvještili, možete ukrasiti i pritišćući vilicom po rubu. Pitu premažite bjelanjkom i pospite šećerom - bijeli šećer će se istopiti i stvorit će lijep, karameliziran izgled, dok se grublji smeđi šećer slabije topi i čini pitu žućkastom i grublje površine. Nožem zarežite gornje tijesto na četiri dijela (gore-dolje, lijevo-desno) kako bi para mogla izlaziti van, u suprotnom može izobličiti pitu.
Pecite pitu na visokoj temperaturi: prvih 20 minuta na 200 stupnjeva, pa ju smanjite na 180 dok korica ne postane zlatna. Gotova je kada kroz rezove krenu mjehurići od nadjeva. Ako primijetite da gornje tijesto brzo tamni, pokrijte pitu aluminijskom folijom. Nakon pečenja je ostavite desetak minuta, pa ju tek onda režite i servirajte.
Recept za klasičnu pitu od jabuka pogledajte ovdje.