U SEZONI smo prehlada, viroza i gripa - vremenu kad se mnogo ljudi pokušava zaštiti od bolesti. Prvi i osnovni način za to je konzumacija što više voća (i povrća) s visokim udjelom vitamina C. Svima nam ovdje odmah na pamet padaju limun, naranče, mandarine, pa tako i sam okus citrusa vežemo uz zdravo voće.
No, neko drugo voće i povrće zapravo ima puno više ovog vitamina od navedenog voća.
Primjerice, acerola trešnja (barbadoška trešnja) može sadržavati i do 1677 mg vitamina C na 100 grama, što je više od 30 puta više nego naranča. Šipak (plod divlje ruže) sadrži između 500 i 2000 mg vitamina C na 100 grama, što ga čini jednim od najboljih prirodnih izvora. Guava ga ima oko 230 mg na 100 grama, što je 4-5 puta više nego u naranči. Crni ribiz se također ističe sa svojih 200 mg na 100 grama, što je dvostruko više od naranče. Kiwi je također voće bogato vitaminom C - ima ga oko 90 mg na 100 grama, što je i dalje više nego u limunu ili naranči.
Tu je i povrće koje je bogatije vitaminom C od citrusa. Najbogatija je crvena i žuta paprika s oko 140-200 mg vitamina C na 100 grama. Iznenadili biste se, ali svježi listovi peršina sadrže 130 mg vitamina C na 100 grama. Tu je i poznati kelj koji je inače pun željeza, a također je pun i ovog vitamina - sadrži ga 120 mg na 100 grama. Brokula je također dobar izvor ovog vitamina, ima ga oko 89 mg na 100 grama, te prokulice s oko 85 mg na 100 grama.