Znamo kako ostatke hrane pretvoriti u prefina jela, još bolja od originala

Foto: Shutterstock

NE znate što možete učiniti s ostacima hrane? Ne bacajte ih u smeće! Dobro iskoristite jučerašnji ručak uz nekoliko jednostavnih ideja za korištenje ostataka pire krumpira, riže i bolonjez umaka.

Pire krumpir

Veliki smo obožavatelji pire krumpira i nedavno smo s vama podijelili recept za najbolji pire krumpir na svijetu Joëla Robuchona, ali ponekad malo pretjeramo i napravimo puno više nego što nam je stvarno potrebno. Bez brige, postoji mnogo inovativnih načina za korištenje ostataka pire krumpira, a potrebno je samo malo domišljatosti da i se jučerašnji ostaci pretvore u današnju deliciju. 

Pomiješajte hladni pire krumpir s jednim ili dva jaja, nasjeckanim lukom i malo brašna ili gustina da se sve skupa drži zajedno. Oblikujte male pljeskavice i pržite na malo ulja, dok ne porumene i postanu hrskave. U ovakve polpete bez problema možete umiješati i ostatke pečenog mesa, šunku ili što god vam padne na pamet. 

Polpete od krumpira i sira

Riža

Prema čuvenoj Lidiji Bastianich, ne postoji tako nešto kao što je podgrijani rižoto. I doista, rižoto koji je podgrijan postaje kašast i lagano bljutav te ga je najbolje oblikovati u kuglice i pržiti. Sicilijanski arancini nazvani su tako zbog svoje sličnosti s narančama, dok se rimski kroketi od riže nazivaju supplì, navodno zato što su ih francuski vojnici, otkrivši njihovo središte ispunjeno sirom, nazvali supris ili iznenađenje.

Arancini - okruglice od riže

U kineskim kućanstvima pržena se riža uglavnom priprema od ostataka. S ostacima riže je lakše raditi jer se malo osušila i zrna se manje lijepe jedno za drugo. Pržena riža također je odličan način da iskoristite i ostatke povrća i mesa, a konačni rezultat lako se može pretvoriti u vrlo ukusan obrok. Malo se igrajte i stvarajte jedinstvena jela bez obzira na to jeste li vegetarijanac ili ljubitelj mesa.

Pržena riža

Vjeruje se da je Valencia rodno mjesto paelle, a ovo ukusno jelo potječe iz vremena kada su Španjolskom vladali maurski kraljevi. Lokalni stanovnici koji su služili arapskim osvajačima, kući su nosili ostatke s kraljevskih banketa i miješali ih u jela s rižom. Neki povjesničari čak povlače paralele između riječi "paella" - koja se odnosi na tavu - i arapske riječi "baqiyya" koja znači ostaci. S vremenom je ovo jelo postalo glavni dio španjolske hrane.

Paella s kozicama

Bolonjez

Bolonjez umak je iznimno svestran i može se koristiti uz mnogo jela, a ne samo uz špagete. Ako ste napravili previše umaka, sačuvajte ga za neka druga ukusna jela! Ovo će jelo zadovoljiti i najizbirljivije, a dobro funkcionira kao predjelo, prilog ili glavno jelo. Jednostavno odrežite vrh paprike i dodajte bolognese umak, a zatim pecite u pećnici.

Punjene paprike iz pećnice

Ostatke bolonjez umaka možete iskoristiti i za pripremu musake. Umak rasporedite između pečenih ploški patlidžana i krumpira i pripremite ukusnu musaku.

Musaka od mesa i krumpira

Jedan od jednostavnijih načina za iskorištavanje ostataka bolonjez umaka je tjestenina zapečena u tavi. Dodajte žlicu maslaca, žlicu umaka i malo sira,  zatim dodajte preostali umak i prije pečenja pospite s još sira.

Zapečeni špageti