Znamo sve tajne savršeno sočne mesne štruce

Foto: Shutterstock

ZA pripremu ukusne i sočne mesne štruce neće vam biti potrebne nikakve posebne tehnike ili trikovi, već samo nekoliko savjeta koje nije teško slijediti.

Meso

Bez obzira na to koje meso odlučite koristiti, ključni faktor u postizanju najbolje teksture i optimalne sočnosti je pravilan omjer nemasnog mesa i masnoće. Omjer od 80 posto mesa prema 20 posto masti je opće prihvaćena formula. Ako za mesnu štrucu koristite meso s manje masnoće, poput piletine ili puretine, morat ćete dodati više tekućine u smjesu kako biste zamijenili sokove koji bi se proizveli topljenjem masnoće.

Povrće

Dodavanjem pasiranog ili sitno narezanog povrća u smjesu također pridonosite vlažnosti mesne štruce, a konačni proizvod će biti sočniji i ukusniji. Možete koristiti širok raspon povrća, uključujući luk, mrkvu, celer, zelenu papriku, crvenu papriku i tikvice, a dobar je savjet je da ih prvo malo dinstate na maslacu ili maslinovom ulju jer će na taj način otpustiti više tekućine.

Krušne mrvice

Funkcija krušnih mrvica je upijanje i zadržavanje sokova. Meso će samo po sebi ispustiti sokove i oni će završiti na dnu posude za pečenje. Postotak od 15 do 25 posto krušnih mrvica u odnosu na količinu mesa koju koristite uobičajen je u većini današnjih recepata. Ako koristite nemasnije meso, prije nego što ih dodate u smjesu, možda ćete htjeti namočiti krušne mrvice u malo mlijeka ili temeljca.

Izvorno su se krušne mrvice dodavale mesu kako bi se povećao obujam mesne štruce, tako da bi štruca od pola kilograma bila dovoljna da prehrani veliku obitelj, a neki recepti iz 1930-ih su zahtijevali čak 50 posto udjela krušnih mrvica. 

Nemojte previše miješati ili stisnuti smjesu

Previše miješanja sastojaka je vrlo česta pogreška koja može rezultirati mesnom štrucom tvrde i suhe teksture. Samokontrola je ključ. Čim su se sastojci sjedinili, prestanite s miješanjem. Imajte na umu da će se smjesa još malo izmiješati prilikom oblikovanja u štrucu. Kada oblikujete štrucu, zapamtite da je rahlije bolje. Nemojte previše stisnuti meso jer će se morati duže peći, a to može dovesti do štruce koja je suha.

Pecite je polako na nižoj temperaturi

Neki recepti predlažu pečenje na temperaturi od 220 °C, ali stručnjaci kažu kako je idealna temperatura pećnice za sočnu mesnu štrucu 160 °C. Ako je pećnica jako vruća, štruca će biti brzo gotova, ali će vrlo vjerojatno biti prilično suha.

Upotrijebite kuhinjski termometar 

Ako mesnu štrucu pečete predugo, postat će suha, ali opet mora postići dovoljno visoku temperaturu kako bi bila sigurna za jelo. Određivanje spremnosti mesne štruce na temelju duljine pečenja ne funkcionira baš najbolje jer postoje mnoge varijable koje je teško uzeti u obzir, uključujući debljinu štruce i snagu vaše pećnice. Kuhinjski termometar uklanja sve te varijable. Pecite svoju mesnu štrucu dok ne dosegne unutarnju temperaturu od 70 °C i svaki put ćete biti nagrađeni savršeno sočnom štrucom.

Ostavite mesnu štrucu da se odmori

Možda ste navikli ostaviti odreske i pečenja da odstoje 10 minuta prije rezanja ili posluživanja. Odmaranje je također korisno i za mesnu štrucu jer omogućuje ujednačavanje temperature i raspoređivanje sokova unutar štruce. Kad biste jednostavno počeli rezati štrucu čim je izvadite iz pećnice, većina unutarnje tekućine bi iscurila na dasku za rezanje.

Recept za mesnu štrucu s jajima možete pronaći OVDJE, a recept za pureću mesnu štrucu omotanu špekom OVDJE.