Znate li što je brumotaktilofobija? Ima veze s hranom na vašem tanjuru

Foto: Shutterstock

NA SVIJETU postoje dvije vrste ljudi - oni koji sve namirnice na tanjuru pomiješaju i jedu sve zajedno i oni koji sve što im se nalazi na tanjuru odvajaju kako im se različite namirnice slučajno ne bi dodirivale.

Potonji često imaju strah od toga da im se hrana na tanjuru dodiruje, a taj je strah poznat po imenu brumotaktilofobija. Kod nekih je taj strah jače izražen, kod drugih nešto manje, no vjeruje se da je on blagi oblik opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

>> Znate li da boja tanjura utječe na to koliko ćete hrane pojesti?

Jedno je istraživanje ponudilo nekoliko razloga zašto ljudi odvajaju hranu na tanjuru, odnosno zašto je taj strah kod njih prisutan. Prvi razlog je kontrola - neki ljudi hranu odvajaju i na taj način se osjećaju kao da su u kontroli jer mogu utjecati na to kako će poredak hrane na njihovom tanjuru izgledati.

Izbirljivi su ili preferiraju svaku namirnicu jesti odvojeno

To se posebno odnosi na mlađu djecu, a još jedan od razloga koji se podjednako odnosi i na djecu i na odrasle je - izbirljivost. 

Recimo da se na tanjuru nalaze grožđice, riža i piletina, a ta osoba ne voli grožđice. Ako su sve tri namirnice pomiješane, tada postoji mogućnost da ta osoba pojede grožđice iako ih mrzi. Odvajanje hrane, dakle, osigurava da ta osoba nikada neće nesvjesno pojesti grožđice ili bilo koju drugu namirnicu koju ne voli.

Neki jednostavno vole uživati u okusima odvojeno, a neki hranu odvajaju jer im tako izgleda ljepše - puno je ljepše kad je meso na jednoj strani tanjura, prilog na drugoj, a salata na trećoj.

Ne vole miješati namirnice različitih tekstura

Zadnji razlog koji je naveden u istraživanju je tekstura. Za neke ljude previše tekstura odjednom može dovesti do osjetilnog preopterećenja pa ako se na tanjuru nađu namirnice koje su različitih tekstura, oni će ih htjeti razdvojiti.