Znate li što je nduja?

Foto: Shutterstock

NAZIVAJU je crvenom Nutellom, a originalni recept za pripremu ove delicije dolazi iz 13. stoljeća. Riječ je o nduji, talijanskoj pikantnoj svinjskoj kobasici iz Spilinge u Kalabriji. Nduja je kobasica koja ima teksturu sličnu onoj paštete pa se ne može narezati kao klasična kobasica, a obično se veže koncem u svinjsko crijevo i nezaobilazan dodatak u njoj je chilli.

Jede se na brojne načine, namazana na meso i ribu, a često se dodaje i raznim umacima za tjesteninu, pizzama i jelima od jaja. Ipak, najpopularniji način konzumacije nduje je da se namaže na tostirani kruh, uz dodatak svježeg sira poput ricotte ili buratte.

Kako se pravi?

Nduja se proizvodi miješanjem mesa i svinjske masti s ljutim calabrese chillijem u omjeru 1:2 - na dva kilograma svinjskog mesa ide jedan kilogram chillija u prahu. A osim što kobasici daju okus i boju, chilli papričice služe i kao prirodni konzervans.

Proces sušenja i odležavanja je važan za razvoj okusa ove kobasice, a nakon što se svinjetina pomiješa s chillijem, kremasta smjesa mora odstajati barem dva do tri dana.

Smjesom se zatim puni svinjsko crijevo te se na kraju veže špagom, a zatim slijedi proces dimljenja i sušenja koji traje najmanje tri mjeseca. U tom razdoblju kobasica gubi na težini i dobiva boju, a pritom ostaje mekana i kremasta, bez da se ikad stvrdne.