Znate li što su prkači? Ovog je vikenda održan festival posvećen upravo njima

Foto: Damir Špehar/PIXSELL/FB/virje.hr

U MJESTU Virje nedaleko od Đurđevca proteklog je vikenda održana 9. po redu Virovska prkačijada, trodnevna izložba sitnih kolača koje u ovom dijelu Podravine zovu jednim imenom - prkači. 

Virovska prkačijada ujedno je i prvi europski festival malih tradicionalnih kolača, a njezino 9. izdanje održano je od 17. do 19. svibnja. Nedavno je ova manifestacija dobila i turističku nagradu Simply the best za kvalitetu i inovativnost manifestacije koja daje poseban doprinos očuvanju lokalne gastronomske baštine i tradicije.

Cilj je očuvati tradiciju pripreme prkača

Glavni cilj ove manifestacije je očuvati tradiciju pripreme prkača, kao i prenošenje znanja i vještina u pripremi malih prhkih kolača na najmlađe generacije. Cilj je također sačuvati starinske recepte i podizati svijest o važnosti čuvanja vlastite tradicije i bogate baštine. 

Ovogodišnji je program započeo u dječjem vrtiću i osnovnoj školi u Virju kako bi i najmlađe generacije spoznale važnost pripreme ovih tradicionalnih kolača. U osnovnoj i srednjoj školi održan je i cooking show, radionica o pripremi slastičarskih krema, kao i cocktail show.

Gosti iz inozemstva

Svake godine na Virovskoj prkačijadi sudjeluju i gosti iz inozemstva koji na ovoj manifestaciji predstavljaju tradicijske slastice iz svojih zemalja, a ove su godine sudjelovali gosti iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

A osim tradicionalnih podravskih prkača, na manifestaciji su sudjelovali gosti iz Solina koji su predstavili izvorne dalmatinske kolače i slastice, kao i gosti iz općine Ližnjan koji su predstavili istarske slastice. 

Pregršt specijaliteta i razne radionice

Posjetitelji su na Virovskoj prkačijadi ove godine mogli kušati brojne specijalitete, posebno one riblje i lovačke, a mogli su kušati i prkače koje su pripremile članice nekoliko udruga žena iz okolnih županija.

Osim degustacije prkača, na Virovskoj prkačijadi održana su i razna predavanja, stručne radionice i prezentacije pod vodstvom slastičara i promotora kulinarstva iz Hrvatskog kuharskog saveza i Sekcije slastičara Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.