JUČER je u novoj epizodi Slatke kuharice Petra Jelenić posjetila Sveti Martin na Muri. Tamo ju je dočekao domaćin Stanko Trstenjak, zaljubljenik u međimursku tradiciju i stručnjak za izradu pofratne gibanice.
Pofratna gibanica je tradicionalni kolač koji spaja dizano tijesto, vučeno tijesto, biskvit i nekoliko nadjeva - od maka, oraha, sira i jabuka, uz pekmez od šljiva. Stanko je Petri pokazao sve korake pripreme ovog tradicionalnog kolača.
Pri pokazivanju sastojaka koje će koristiti Stanko je istaknuo "domaća jajca" od običnih, domaćih kokoši, za koje kaže kako su takve "prve kokoši" imali i Indijanci u Americi. Koristio je i ovogodišnje domaće jabuke. Inače, naziv "pofratna" dolazi od međimurskog dijalekta u kojem "pofrati" znači preliti ili zaliti. Tijekom pripreme slojevi gibanice se obično zalijevaju odnosno špricaju mlijekom, vrhnjem i jajima, što joj daje sočnost i karakterističnu teksturu. Međimurci ovaj proces nazivaju "pofratavanje".
Sastojci za biskvit:
Sastojci za dizano tijesto:
Sastojci za vučeno tijesto:
Sastojci za nadjev od maka:
Sastojci za nadjev od oraha:
Sastojci za nadjev od jabuka:
Sastojci za nadjev od sira:
Dodatni sastojci:
Najprije pripremite i ispecite biskvit - treba biti oko 2 cm debljine, pa ga prerežite ako je deblji. Zatim zamijesite vučeno tijesto, pa dizano. Napravite nadjeve, pa pripremite lim za pečenje dimenzija 35x30 i visine 10 cm.
Dizano tijesto razvaljajte na veličinu lima za pečenje, a kada stavite nadjev, preklopite tijesto tako da cijeli nadjev bude "zamotan". Vučeno tijesto razvucite tako da možete izrezati 7 kora veličine lima za pečenje. Na dno rasporedite nadjev od oraha, poškropite uljem i kiselim vrhnjem. Poklopite jednom korom tako da pokrijete orahe.
Rasporedite pola nadjeva od maka, poškropite uljem i vrhnjem, pa pospite ribanim jabukama. Poravnajte i pokrijte slojem vučenog tijesta. Rasporedite pola nadjeva od sira, pospite grožđicama i opet poklopite vučenim tijestom. Tijesto premažite slojem marmelade od šljiva i stavite biskvit. Biskvit premažite slojem marmelade od šljiva pa stavite koru od vučenog tijesta.
Ponovite postupak - orasi - vučeno tijesto - mak i jabuke - vučeno tijesto - sir - vučeno tijesto - samo sloj s jabukama. Sloj dizanog tijesta koje visi preko rubova preklopite tako da lijepo pokrije površinu gibanice. Gibanicu pustite da se diže na toplom pa je stavite peći. Pred kraj dignite temperaturu, pa na kraju ugasite pećnicu i ostavite gibanicu u pećnici još neko vrijeme.
Detaljniji recept nalazi se ovdje.