Sony se nada da će prodaja PS5 nadmašiti prodaju PS4, a evo i zašto

Foto: Sony

SONY je objavio nova predviđanja prema kojima bi prodaja PlayStation 5 trebala premašiti prodaju svog prethodnika do 2024. godine. U posljednjem kvartalu prošle godine naveli su da su prodali 13.4 milijuna primjeraka nove konzole, a prodaja i dalje raste.

Ovo su pristojne brojke, a posebice kada se uzme u obzir da je neko vrijeme bilo prilično teško nabaviti PlayStation 5. Razlog tome bili su "logistički problemi i ograničenja vezana za komponente", odnosno nedostatak čipova.

Prestanak nestašice čipova

Pat Gelsinger, Intelov izvršni direktor, izjavio je ranije ovog mjeseca kako bi nestašica čipova trebala trajati do 2024. godine. Iz Sonyjevog izvještaja se vidi da i oni dijele njegovo mišljenje i da smatraju kako će, jednom kad nestašica završi, igrači masivno kupovati najnoviju konzolu.

Postoji još jedan faktor koji treba uzeti u obzir pri projekcijama buduće prodaje četvorke i petice, ističu na Game Rantu. Taj je faktor mogućnost, koju su iz Sonyja već najavili kao prilično realnu, da će prestati proizvoditi nove igre za PlayStation 4 do 2025. godine, što će gamerima dati novi razlog da kupe PlayStation 5. No da bi to imalo smisla, pišu na portalu, Sony bi za peticu morao izbaciti još ekskluzivnih naslova.

Što se trenutnih brojki tiče, Play Station 4 je četvrta najprodavanija igraća konzola svih vremena, dok PlayStation 5 zasad ne ulazi ni na listu najprodavanijih 20.