8 neočekivanih stvari koje vaš pas može osjetiti

Foto: Pexels

PSI su čudesni. Ljudima su najbolji prijatelji koji pružaju bezuvjetnu ljubav. Zahvaljujući pojačanim osjetilima mogu otkriti neke stvari kojih ljudi uopće nisu svjesni. Osjećaju trudnoću i promjenu vremena. Stručnjakinja za pse Melanie Griffiths je za časopis First otkrila kojih 8 neočekivanih stvari psi mogu osjetiti prije nas.

1. Trudnoća

Pas može osjetiti trudnoću, čak i prije nego što je žena toga svjesna. Mogu nanjušiti hormonalne promjene koje tijelo doživljava u ranim fazama trudnoće

2. Porođaj

Još je impresivnije da psi mogu znati kad je vrijeme za porođaj. Ako ste pri kraju trudnoće i čini vam se da se pas od vas ne odvaja, to bi moglo značiti da je nanjušio promjene u hormonima koje će uskoro dovesti do rođenja prinove. Psi se u tim trenucima ponašaju zaštitnički.

3. Strah

Strah rezultira oslobađanjem adrenalina i feromona koje psi mogu otkriti svojim nevjerojatnim njuhom. Svoje će vlasnike u tim trenucima psi pokušati opustiti maženjem i poljupcima.

4. Tuga

Čini vam se da vaš pas osjeća kad ste loše volje ili tužni i ponaša se kao da vas želi utješiti? Psi čitaju osjećaje, čak i kad ništa ne kažete ili učinite te će napraviti što god mogu da se osjećate bolje. 

5. Promjena vremena

Osim njuha, psi imaju i istančan sluh te mogu osjetiti oluju prije nego što stigne u vaš kraj. Ako vam se čini da je pas uznemiren, to bi moglo značiti da je na pomolu promjena vremena.

6. Dolazak kući

Jeste li se ikad zapitali zašto je vaš pas na prozoru kad se bližite svom domu? Objašnjenje ovog fenomena opet se svodi na snažan njuh. Pas može osjetiti da se približavate i prepoznati zvuk vaših koraka ili automobila.

7. Bolesti

Psi dugo godina upozoravaju svoje vlasnike da im je pao šećer u krvi ili da će doživjeti napadaj. Oni mogu osjetiti bolesti i zaštititi svoje ljude. Čak se i provode istraživanja kojima se ispituje mogu li psi otkriti određene vrste karcinoma.

8. Smrt

Postoje promjene u hormonima koje psima omogućuju da naslute da se nečiji život bliži kraju. Isto kao što znaju da netko dolazi na svijet, tako su svjesni i smrti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.