Crvenouha kornjača

Foto: Shutterstock

CRVENOUHA kornjača najčešća je vrsta akvarijske kornjače. Potječe iz Sjeverne Amerike, a karakteriziraju je dvije crvene mrlje sa svake strane glave. 

Kornjače su dobri kućni ljubimci za "početnike" jer ih se ne treba šetati ni dresirati, ne zahtijevaju svakodnevno hranjenje, a žive relativno dugo, 10 do 20 godina. Ove životinjice ipak nisu najbolji ljubimci za djecu, jer se ne vole maziti i biti po rukama.
 
Kornjača naraste od 15 do 30 cm pa je važno da, kada kupujete terarij,on bude što veći. Idealna veličina je 200 l, kako bi kornjača imala dovoljno prostora za kretanje. Terarij treba biti opremljen slično kao akvarij, s filterom koji osigurava dovoljno kisika u vodi i grijačem s termometrom koji omogućavaju održavanje idealne temperatura vode, koja iznosi između 24 i 26 stupnjeva. 
 
Kornjače su životinje koje hiberniraju tijekom zime zakopane u mulju. U terariju to nije moguće pa, kao posljedica niske temperature, kornjača može uginuti. Važno je da kornjača ima dovoljno topline koju osiguravate na prirodan način suncem, ako je moguće, ili da joj osigurate "umjetno sunce" uz pomoć UVA i UVB lampi. Lampe smjestite iznad suhog dijela terarija, najbolje kamena, koji ste postavili da se kornjača može sunčati. 
 
Kornjača se hrani mješavinom suhe kupovne hrane, ali i sirovom hranom poput komadića piletine, ribe ili zelenog povrća. Male kornjače hrane se dva puta dnevno, a odrasle dva puta tjedno. 
 
Kornjaču nikako ne stavljajte u akvarij s ribama, jer će pojesti bilje, ali i manje ribe. Osim toga kornjači treba suhi prostor za odmor kojeg u akvariju nema.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.