Događaj za koji još uvijek ne zna puno ljudi: Bajkoviti svjetleći ples krijesnica

Foto: Screenshot Youtube

RADI se o plesu parenja, koji svake godine privlači tisuće posjetitelja.

Mjesto: američka savezna država Tennessee, nacionalni park Great Smoky Mountains. Radnja: ples parenja krijesnica, koje svake godine prirede pravi mali light show za sve znatiželjnike.

Radi se o dva tjedna u mjesecu lipnju, točnije samom kraju svibnja i sredini lipnja,  a ovi krilati kukci tada tisućama posjetitelja prikazuju nevjerojatne uzorke svjetla, koji čitavu šumu pretvaraju u onu kao iz bajke ili scene popularnog filma "Avatar".
 
Krijesnice kao odrasli primjerci žive svega 21 dan te vrše biolumiscenciju, pojavu koja nastaje kada živi organizam emitira vidljivo svjetlo, koja im služi kao zamka za plijen ili kao mamac za partnera. Svaka vrsta krijesnice ima specifični uzorak svjetla, koji ih čini prepoznatljivima. Mužjaci su pritom ti koji lete i svjetle te na to zatim potiču i ženke.
 
Njihov godišnji ritual parenja toliko je postao popularan, da postoje organizirani dolasci, a u parku je organiziran i prijevoz posebnim busevima, sve kako bi zaljubljenici u prirodu, mogli svjedočiti jednom takvom fascinantnom činu, pritom noseći uz sebe svjetiljke.

Ove godine ulaznice su rasprodane u svega 3 i pol minute. U online prodaji je bilo 115 ulaznica po danu i još 85 onih na ulazu, koje su se prodavale dan prije. Cijena im je bila 1 dolar te je isto toliko koštao i prijevoz busom do mjesta događaja. 2014. godine, ulaznice su planule u svega 10 minuta pa se s pravom sljedeće godine očekuje još veći uspjeh.
 
Pogledajte kako to izgleda. Fascinantno, zar ne?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.