Ili pika: Upoznajte novootkrivenog sisavca s licem medvjedića

Foto: Li Weidong/National Geographic

NEĆETE mu moći odoljeti.

Više od 20 godina, Ili pika (Ochotona iliensis), maleni sisavac s planina s licem medvjedića, izbjegava znanstvenike na planinskom masivu Tanšan u sjeverozapadnoj Kini.
 
Ljudi su ovo preslatko stvorenje vidjeli svega nekoliko puta, od 1983. godine, kada je ono slučajno otkriveno. U stvari, dosad je uočeno svega 29 primjeraka, a zna se vrlo malo o njihovom načinu života i ponašanju.
 
Prvi put kad je životinja uočena, bila je veličine 20 cm, s velikim ušima i nekoliko malIh smeđih mrlja na svom sivom krznu. Poput ostalih Pika vrsta, pronađenih u Sjevernoj Americi, Ili pika živi na visokim nadmorskim visinama (od 2800-4100 metara), a uglavnom nastanjuje te se hrani raznim travama, ljekovitim biljem i ostalim planinskim biljkama. To je uglavnom dnevna vrsta životinje, ali mogu biti aktivne i noću.
 
Pika je vrlo osjetljiva na promjene u svojoj okolinu. Prema International Union for Conservation of Nature, pretpostavlja se da je 1990. godine bilo oko 2000 primjeraka ove vrste, ali da se taj broj smanjuje, zbog ispaše stoke, ali i onečišćenja zraka, koji pridonose padu broja jedinki. Tako se u Kini ova vrsta smatra ugroženom.
 
Unatoč tome, dosad nisu postojali konkretni napori da se pomogne očuvanju ovih životinja, no National Geographic ističe kako se trenutno radi na tome da se to promjeni.
 
I mi se nadamo, jer pogledajte samo to preslatko lice.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.