Ljubimci i fobije: Kako im pomoći?

Foto: 123 rf

NAJČEŠĆE fobije kod ljubimaca uključuju one od glasnih zvukova, drugih ljudi i životinja te nepoznatih prostora.

Vlasnici često igraju važnu ulogu u jačanju straha, iako često toga nisu svjesni. Tako će zagrljajem i drugim načinima utjehe, svom ljubimcu pokazati kako je takvo ponašanje u redu, što pogoršava situaciju. S druge strane, ni kažnjavanje nije rješenje.
 
Kako im pomoći?
 
Najvažnija stvar koju trebate imati na umu je da ne smijete jačati strah maženjem, ohrabrivanjem ili nagrađivanjem. To sve mora ići postupno. Prvi korak je da prepoznate problem, kad se on pojavi, odnosno subjekt koji ga uzrokuje. Kad identificirate okidač, pokušajte što je više moguće izbjegavati susret s njime. Ako npr. vaš pas pati od straha od nevremena, nemojte ga šetati u vrijeme kada je vani oluja.
 
Drugi korak je da polako učite svog ljubimca da bude opušten tijekom prisutnosti podražaja. Ako se on npr. boji nepoznatih ljudi, zamolite prijatelja da vam pomogne oko treninga. Neka prijatelj uđe u sobu gdje je vaš pas, ali na velikoj udaljenosti, a vi pratite kako će vaš pas reagirati. Ako ostane miran, nagradite ga za dobro ponašanje. Nastavite s treningom te zamolite prijatelja da se svaki idući put pokuša još više približiti vašem ljubimcu, uz izbjegavanje kontakta očima i direktnog prilaženja. Uvijek krenite s prilaženjem sa strane.
 
Svaki put ga nagradite samo onda kada ostane miran. Drugim riječima, nagradite samo mirno i opušteno ponašanje. Životinja polako treba naučiti povezati poticaj s dobrim stvarima, kao što je npr. poslastica, što će rezultirati odgovorom, koji uključuje manje straha. Budite smireni i strpljivi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.