Posjetili smo najveći europski akvarij u Genovi s čak 15 tisuća životinja

Foto: Privatne fotografije

AKO se odlučite za putovanje susjednom Italijom, neka vam jedna od postaja bude i Genova.

Lučki grad Genova, među ostalim, nudi i zabavu u najvećem talijanskom akvariju, koji je ujedno i najveći u Europi. Originalnog naziva Acquario di Genova, koji se prostire na 3,100 m2, svake godine privuče nešto više od milijun posjetitelja, a tako je privukao i nas.
 
 
 
U njemu ćete naći 70 akvarija s raznim životinjskim i biljnim primjercima, a svakako najveći i najuzbudljiviji uključuju one s morskim psima, pingvinima i dupinima, koji imaju i 4 prekrasne vanjske nastambe, gdje treniraju sa svojim trenerima. U akvariju ćete tako naći oko 15 tisuća životinja, koje pripadaju čak 400 različitih vrsta.
 
 
 
Što se tiče njegove povijesti, akvarij je izvorno izgrađen za Genoa Expo, 1992. godine, kako bi se time proslavilo 500 godina otkad je Kristofor Kolumbo otkrio novi svijet. To se može vidjeti i po njegovom vanjskom izgledu, koji neodoljivo podsjeća na brod, spreman da isplovi na otvoreno more. Njega je dizajnirao talijanski arjitekt Renzo Piano. 1998. godine, akvarij je dodatno proširen 100 metara, u obliku broda, koji je šetnicom povezan s izvornom zgradom.
 
Inače, akvarij se nalazi u samoj luci, s velikim parkingom oko njega, koji ćete platiti 2 eura po satu, bez obzira što ste njegovi gosti i još plaćate ne tako jeftinu ulaznicu.
 
 
 
Što se tiče cijene ulaznice, odrasli će ju platiti 24 eura, a djeca od 4-12 godina 15 eura. Prosječno vrijeme za detaljno razgledavanje je oko 2 i pol sata, ovisno o tome što vas zanima. No, ako ste mislili da vas neke vrste i njihovi opisi neće zanimati, vjerujte nam, sve će se promijeniti kada dođete tamo. Uz to, tu je i dućan sa suvenirima, koji nije jeftin, ali uvijek poželite s takvih mjesta donijeti kući barem magnet za frižider.
 
 
Ono što je novije u sklopu akvarija, odnosno odmah po izlasku iz njega, jest Cetaceans Pavillon, gdje se ulaz naplaćuje posebno i to 5 eura, koji izgleda poput divovske lopte, prepune zelenilom. Unutra ćete tako, odmah na početku imati prilike vidjeti poprilično kreštavog kakadua i još neke zanimljive vrste ptica, koje slobodno šeću po paviljonu, zatim popipati drvo papaje te se nagnuti nad maleni bazenčić s nekoliko piranja, što će vam vjerojatno biti najbliži susret s njima u životu. Za pregled cijelog paviljona trebat će vam oko 5 minuta.
 
 
Još jedna zanimljivost svakako je i veliki bazen s ražama, koji se nalazi na pola puta i koji je smješten u prilično mračnom dijelu akvarija, u kojem je miris nešto neugodniji, no preživjet ćete. S obzirom da raže nisu opasne po ljudski život, slobodno ih možete primiti rukom, ako se ne bojite.
 
 
U svakom slučaju, ukoliko se nađete u blizini, vrijedi pogledati.
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.