ZAŠTITE SVOJE LJUBIMCE

Buhe, krpelji i drugi vanjski nametnici: Zašto su opasni i kako ih se riješiti?

Foto: Press

TOPLIJE vrijeme je idealno za duže šetnje i više boravka u prirodi, no uz sve blagodati, donosi i više rizika. Jedan od njih su i vanjski nametnici poput buha, uši, krpelja i papatača, koji vlasnicima kućnih ljubimaca predstavljaju pravu noćnu moru. Vrebaju najčešće u okolišu, a neke od njih ljubimci mogu dobiti i od drugih životinja.

Vanjski nametnici nisu nimalo bezazleni. Neugodni su, ali i opasni jer mogu prenijeti ozbiljne bolesti te stvoriti puno problema. Izloženi su im svi kućni ljubimci, psi, mačke, male životinje pa i ptice.

Odgovor na pitanje o najboljoj zaštiti od vanjskih nametnika nije jednostavan i univerzalan, već je individualan, vezan uz vrstu životinje, ali i uz životni stil ljubimca i vlasnika kao i brojne druge specifičnosti. U svakom slučaju je izuzetno važno ljubimca zaštititi od vanjskih nametnika.

Postoje brojni načini za zaštitu ljubimaca od vanjskih nametnika.Na raspolaganju su u tu svrhu biljni i kemijski pripravci, u različitim oblicima: ogrlice, spot-on ampule za nakapavanje na kožu, šamponi, sprejevi, sredstva u prahu, tablete koje djeluju protiv vanjskih nametnika. Vrlo korisne su i posebne pincete kojima se mehanički može odstraniti nametnike poput krpelja.

Mnogi vlasnici žele prirodnim preparatima svoje kućne ljubimce zaštititi od ektoparazita, odnosno vanjskih nametnika.

Prirodna zaštita od vanjskih nametnika

Prirodni preparati i dodaci prehrani za zaštitu kućnih ljubimaca od vanjskih nametnika djelovanjem se uvelike razlikuju od klasičnih kemijskih sredstava. Najbolji učinak postižu kada se koriste kao prevencija, kada ljubimac nije intenzivno izložen nametnicima ili kao dodatna zaštita. 

 

Prirodna zaštita posebno je prikladna za mlade životinje i za osjetljivije ljubimce. Djelatne tvari su na prirodnoj osnovi i takvi preparati su neotrovni, bez štetnih kemikalija, potpuno bezopasni i za djecu. Nametnici u pravilu na njih ne mogu postati otporni. Postoje varijante prilagođene svim vrstama ljubimaca - psima, mačkama, malim životinjama i pticama. 

Konkretno se mogu pronaći biljne ogrlice za pse i mačke, biljne ampule za nakapavanje na kožu, češnjak u granulama, biljni šamponi protiv vanjskih nametnika, sprejevi, kapi i prah protiv vanjskih nametnika za sve kućne ljubimce. Brojni prirodni preparati uz trenutni učinak imaju i onaj dugotrajniji, repelentni učinak. Većinom se ovim preparatima mogu istovremeno tretirati ljubimci i njihovi ležajevi ili nastambe. Pogodni su i za češću upotrebu. 

Vrlo je popularna zaštita u obliku spreja koji je na bazi prirodnih biljnih ulja, koji odstranjuje buhe i krpelje. Takav sprej nije toksičan i potpuno je bezopasan za životinju pa se može koristiti i nekoliko puta tjedno, odnosno po potrebi. Ovaj se proizvod može kombinirati i s ostalim preparatima za zaštitu od vanjskih nametnika. 

Zanimljivo je da krpelji, buhe i ostali nametnici ne podnose miris češnjaka, stoga su tablete češnjaka uz dodatak metionina i lizina prirodni protjerivač nametnika.

Ovaj dio asortimana za zaštitu od vanjskih nametnika može se naručiti online, s dostavom na kućnu adresu. Pronaći ga možete u izdvojenoj kategoriji BIO zaštita za pse ili za mačke

Veterinarsko-medicinski proizvodi za zaštitu od nametnika

Kada je u pitanju tema zaštite kućnih ljubimaca od vanjskih parazita, većina vlasnika prvo pomisli upravo na veterinarsko-medicinske proizvode, koji su kao klasična antiparazitna sredstva vrlo popularni.

Dolaze u raznim praktičnim oblicima i imaju vrlo visoku učinkovitost zaštite, no važno je ipak napomenuti da za sada nažalost niti jedno sredstvo ne jamči stopostotnu zaštitu.

Ova sredstva nije moguće kupiti na daljinu, odnosno naručiti online s dostavom na kućnu adresu, već su za kupnju dostupna isključivo u veterinarskim ljekarnama, uz stručan savjet i preporuku koji se tako mogu kupcu osigurati uz odgovarajući proizvod, sukladno aktualnoj zakonskoj regulativi. Određene veterinarsko-medicinske proizvode za zaštitu od nametnika moguće je kupiti isključivo uz obavezni veterinarski recept, koji vlasniku ljubimca izdaje njegov ambulantni veterinar, a uglavnom djeluju na širok spektar vanjskih i unutarnjih odnosno crijevnih parazita.

Što se tiče dugotrajnijeg djelovanja protiv ektoparazita, dobro rješenje su insekticidne ogrlice koje, nakon što se stave na vrat ljubimca djeluju čak i do osam mjeseci. 

Važnost tretiranja prostora i redovitog kontroliranja ljubimca

Osim što je važno očistiti i zaštiti ljubimca, kada ga napadnu vanjski nametnici, potrebno je istovremeno očistiti i prostor u kojem ljubimac boravi, a to može biti dug i mukotrpan posao. 

Više od 90 posto buha ne živi na koži i dlaci ljubimca, već u prostoru u kojem ljubimac boravi, odnosno u domovima vlasnika. Razvojni oblici buha, od jaja, larvi i pupa, skrivaju se pod tepisima, parketima, utorima namještaja. Ovi razvojni oblici su vrlo rezistentni na većinu insekticida, koji uglavnom ubijaju odrasle oblike buha, stoga je borbi protiv njih potrebno pristupiti temeljito i sustavno. Za tretman prostora se najčešće koriste različiti insekticidni preparati koji su neškodljivi za ljubimce, a polučuju uspjeh protiv vanjskih parazita. Vrlo je važno tretirati prostor čim se na ljubimcu pronađe buha. Prisutnost samo nekoliko buha u kratkom roku može dovesti do velike infestacije, stoga su brza reakcija i istodobni tretman ljubimca i prostora ključni za uspješno suzbijanje ovih neugodnih nametnika koji napadaju i ljude.

Treba napomenuti i veliku važnost koju ima redovito kontroliranje ljubimca, čak i uz primjenu zaštite. Nakon svakog izlaska ili šetnje treba pregledati ljubimca te odmah ukloniti krpelja ako se zatekne na ljubimcu.

Uklanjanje krpelja 

Krpelji su vanjski nametnici koji napadaju životinje i čovjeka. Oni parazitiraju tako što prednjim dijelom tijela probodu kožu te se, držeći za nju, hrane krvlju domaćina. Ako uočite krpelja, treba ga odmah ukloniti. To treba učiniti oprezno, tako da se krpelja uhvati za onaj dio koji je neposredno pred kožom te ga se potom lagano povuče prema van i izvuče iz kože. 

Danas se za tu svrhu mogu pronaći i posebne kukice, kliješta i pincete za lakše uklanjanje krpelja s ljubimca. Ponekad se prilikom odstranjivanja krpelja može dogoditi da se krpelj ne ukloni u cijelosti, odnosno da u koži ostane neki njegov dio, npr. glava. Ako se to slučajno dogodi, mjesto na kojem je ostala glava krpelja treba dezinficirati i mazati antibiotskom kremom tijekom nekoliko dana, a organizam ljubimca će na tom mjestu stvoriti proces koji će postupno olakšati "izbacivanje" ostatka krpelja.

Pritom se savjetuje da vlasnik ljubimca ne pokušava sam vaditi ostatke krpelja jer time može izazvati infekciju i zakomplicirati zdravstveno stanje kože ljubimca. U tom slučaju, kao i u svim drugim slučajevima kada niste sigurni što učiniti, najbolje je potražiti stručan savjet i obratiti se svojem veterinaru.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.