Činčile su noćne životinje koje mogu biti idealni ljubimci. Ovo morate znati o njima

Foto: Unsplash

ČINČILE su nešto manje poznate kao kućni ljubimci, no postoje ljudi koji ih naprosto obožavaju. Ova mala, preslatka bića su glodavci koji većinu dana provode u svom skrovištu, dok se hrane noću, i to uglavnom biljem.

Ime su dobile po indijanskom narodu Chincha, koji je živio u obalnom području južnog Perua. One su malene životinje s velikom glavom, dugim i dlakavim repom te prekrasnim krznom srebrne boje.

Kao i većina glodavaca, činčile su najaktivnije noću. Budući da su dosta gipke i brze, potrebno im je puno prostora, a mogu skočiti i do 180 centimetara u vis.

Nisu baš najsretnije ako su izložene propuhu ili direktnoj sunčevoj svjetlosti, stoga im je potrebno skrovište u kojem mogu imati svoj mir. Jako vole čistoću, pa se preporučuje omogućiti im poseban prostor za obavljanje nužde.

Činčile jako vole pijesak u kojem se mogu valjati te si tako štite kožu i dlaku. Vrlo su osjetljive na hranu, stoga budite jako oprezni pri odabiru i dobro se posavjetujte s nekim tko ima iskustva s činčilama kao kućnim ljubimcima.

@phillychinchilly ❤️❤️🐭🐾 #chinchilla #ily #cute ♬ original sound - Filip

Činčile se neće družiti poput pasa ili kunića, ali vole se maziti na svoj način. Neće skočiti na ruke i tražiti vas da se igrate, ali uvijek će vas pozdraviti i uživati u vašem češkanju njihove glavice.

Po karakteru se razlikuju; neke su mirnije i nježnije, a neke nestašne i dominantne. No, jedno im je zajedničko: budete li se brinuli za svoju činčilu, ona će vas jako voljeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.