Dovodite novu mačku doma? Evo nekoliko savjeta kako to što više olakšati staroj

Foto: Shutterstock

MAČKE su životinje koje uglavnom mogu živjeti skladno s drugim životinjama. Međutim ako planirate uvesti novu mačku u svoj dom gdje već imate jednu ili više mačaka, najbolje bi bilo postepeno i polako ih upoznavati jer ne postoji čarobna formula kojom se može predvidjeti kompatibilnost mačaka.

Spajanje više mačaka u jedan životni prostor u kojem će morati dijeliti hranu, igračke i pažnju vlasnika nije jednostavan posao, stoga donosimo nekoliko savjeta kako upoznati mačke.

Pripremite posebnu sobu za novu mačku

Kad dođu u novi dom, većina mačaka je isprva plašljiva i treba im određeno vrijeme da se prilagode. Mačka dolaskom u novi dom mijenja prostor, upoznaje nepoznate ljude, a tu je i upoznavanje s nepoznatom mačkom. Sve to izvor je stresa za prosječnu mačku i potrebno joj je vremena za prilagodbu.

Stoga bi bilo dobro mački pripremiti posebnu prostoriju u kojoj će boraviti. To može biti spavaća soba, kupaonica ili bilo koja druga soba koja ima vrata. Učinite sobu udobnom tako da u nju stavite mekani krevetić ili dekicu, mačji WC, igračke, pa čak i penjalicu, ako je to moguće. Vaša nova mačka ovdje će provesti barem prvih nekoliko dana po dolasku u vaš dom. Provedite mnogo vremena s njom u ovoj sobi, ali i pratite znakove koje vam pokazuje.

Razmjena mirisa

Mačke koje su s vama otprije, kao i vaša nova mačka, na vama će osjetiti miris jedne drugih. Povećajte razmjenu mirisa tako da stavite čarapu na ruku i njom mazeći protrljate vaše mačke starosjedilice te odnesete taj predmet u sigurnu sobu i njime protrljate novu mačku. Isto napravite i obrnutim redoslijedom, tako da prvo protrljate novu mačku pa zatim mačke starosjedilice. Razmjena mirisa pomaže im da se na njih naviknu.

Prvi pogled

Kad osjetite da je novoj mački udobno u njezinoj sobi, nakon dan-dva ili koliko je potrebno za njenu prilagodbu, odškrinite vrata – tek toliko da se nova mačka i mačke starosjedilice mogu vidjeti. Još bolje je za početak pustiti mačke da se gledaju kroz staklena vrata.

Mačke ponekad jedna drugu znaju dodirivati šapom kroz pukotinu od odškrinutih vrata. Uvijek pratite te interakcije te ih prekinite zatvaranjem vrata ako primijetite bilo kakvu nelagodu kod bilo koje od mačaka. Važno je da te interakcije prođu u pozitivnom tonu.

Zamijenite prostorije

Nakon što ste mačke upoznali preko odškrinutih vrata, jedanput dnevno zamijenite prostorije u kojima se mačke nalaze. Na taj način nova mačka može istraživati ostatak kuće, a mačke starosjedilice mogu istraživati njezinu sobu. 

Igrajte se

Redovito igranje i s mačkama starosjedilicama i s novom mačkom u ovom je razdoblju iznimno važno. Mačkama igra predstavlja izazov te im pomaže da se riješe viška energije. Dobro je i da igra prethodi trenutku u kojem će se mačke konačno sresti, jer zajedničko igranje možete iskoristiti da biste ohrabrili i osnažili pozitivnu interakciju.

Nadgledajte susrete

Kad mislite da su mačke spremne susresti se, obratite pažnju na nekoliko stvari. Primijetite li ikakve znakove agresije tijekom prvog susreta, prekinite interakciju i oprezno razdvojite mačke te se vratite na ranije stadije ovog procesa.

Mačke motivirajte zajedničkom igrom s mahalicom, laserom ili nekom drugom igračkom koju vole. Dajte im svakoj po poslasticu kada bez sukoba borave u istom prostoru. Važno je da druženje povezuju s nečim ugodnim (hrana, igra).

Suživot

Nakon što se mačke sprijatelje, počnu igrati i mogu boraviti u istom prostoru bez previše sukoba, uspostavite pravila i rutinu.
Svaka mačka mora imati svoje zdjelice za hranu, a idealno bi bilo i da svaka ima svoj WC. Neke mačke mogu obavljati nuždu u njega, no neke mogu i protestirati obavljanjem nužde van WC-a, stoga je bolje imati dva.

Dajte im vremena

Mačke vole imati društvo svoje vrste. Nikad nisu usamljeni, lakše potroše energiju u međusobnoj igri i vrlo često stvaraju neraskidiva prijateljstva. Gledati mace kako se vole, spavaju zajedno, međusobno se uređuju i uživaju u igri – neprocjenjivo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.