Ovaj čovjek postavlja hranilišta za životinje u Ukrajini: "Tragično je kako žive"

Foto: Twitter

FILMSKI producent Nate Mook posljednjih osam mjeseci boravi u Ukrajini, gdje pomaže izbjeglicama i sudjeluje u brojim humanitarnim projektima. Trenutno sudjeluje u postavljanju hranilišta za životinje diljem ukrajinskih gradova, a u razgovoru za SBS News otkrio je u kakvom stanju se nalaze napuštene životinje.

"Psi se trenutno boje ljudi"

Uz potporu donacija Mook i njegov tim uspjeli su kupiti zalihe hrane za kućne ljubimce i sada su u procesu organiziranja veterinarske podrške i evakuacija.

"Potreba je sada u porastu, a s obzirom na to da će Ukrajinci vjerojatno preuzimati sve više i više gradova od Rusa, što je nevjerojatna vijest, to također znači da će biti mnogo životinja kojima će biti potrebna velika podrška", rekao je.

"Ove životinje umiru od gladi. Čim izvadimo hranu, nasrnu na nju. Stvarno je tragično i tužno vidjeti kako sada žive i trebamo im pomoći. Hranilišta su sjajna ideja jer su životinje prestravljene zbog rata i boje se ljudi", naveo je Mook, dodavši kako je u ovakvim situacijama najbolje osigurati mjesto za hranu da im se ne mora izravno dati.

"Ovo je samo početak onoga za što očekujem da će biti stalni napor koji će trajati neko vrijeme. Postoje stotine, ako ne i tisuće životinja u nekim od ovih gradova, a dok stanovnici pokušavaju dati sve od sebe kako bi se pobrinuli za njih, oni također nemaju resurse", dodao je Mook.

Tisuće domaćih životinja prepuštene same sebi

Hranilišta se postavljaju na lokacijama u blizini bolnica, crkava ili volonterskih centara, gdje ih organizacije i pojedinci u tom području mogu održavati čistima i puniti hranom. Psi su samo šačica od tisuća domaćih životinja diljem Ukrajine koje su ostavljene bez skloništa, hrane ili podrške.