FOTO Pogledajte prekrasne prizore zaigranih dupina u moru pored Rovinja

Foto: Ivana Nobilo/CROPIX

DUPINI su ljudima jedna od fascinantnijih životinja, a svako njihovo pojavljivanje oduševljava promatrače. Tako je bilo i u moru oko Rovinja, gdje je Cropixova fotoreporterka snimila prizore razigranih dupina, koji su ispred broda koji je prevozio turiste iskakali iz mora, igrali se i plivali, vjerojatno ih uopće ne primjećujući.

Dobri dupin (Tursiops truncatus) je vjerojatno najpoznatija i najrasprostranjenija vrsta iz skupine dupina (Delphinidae). Dobri dupin ima vretenasti odnosno hidrodinamičan oblik tijela. Boja tijela varira u nijansama od tamnosive na leđima preko svjetlosive na bokovima i bijele na trbuhu.

Tijekom ljeta kada je temperatura mora visoka trbuh može poprimiti ružičastu boju. Odrasle jedinke dobrih dupina dugačke su između 1.9 i 4 metra i teže od 100 do 500 kilograma. U Jadranu dobri dupini obično dosegnu do 3 metra dužine i teže oko 200 kg.

Svakih nekoliko minuta dupini moraju izroniti kako bi udahnuli zrak. Nosni otvor nalazi se na gornjoj strani glave i prekriven je mišićnim zaliskom koji služi kao nepropusni poklopac prilikom urona. U potrazi za ribom dobri dupini se zadržavaju ispod površine mora od 4 do 7 minuta.

Hrane se uglavnom pridnenom ribom i malim lignjama, stoga su često u izravnoj konkurenciji s ribarima. Poznati su po svojoj znatiželji zbog čega se mogu zaplesti u ribolovne alate, posebice mreže stajaćice, što je ujedno i najčešći razlog preranog uginuća pripadnika ove vrste.

Iako trenutno ne postoji procjena brojnosti populacije na svjetskoj razini, na temelju provedenih istraživanja, njihov broj u Jadranu procijenjen je na oko 10 tisuća jedinki. Onečišćenje, prekomjerni izlov ribe i uništavanje staništa dovode do smanjenja brojnosti dobrih dupina i ograničavaju im dostupnost staništa.

Pročitajte više