Istraživanje pokazalo da psići kupljeni tijekom pandemije imaju problema s ponašanjem

Foto: Pexels

ISTRAŽIVAČI Kraljevskog veterinarskog koledža (Royal Veterinary College, RVC) otkrili su da psi nabavljeni za vrijeme pandemije često imaju više problema s ponašanjem nego ostali psi.

Istraživanje je pokazalo da ti psi imaju alarmantne stope separacijske anksioznosti i agresivnosti prema drugim psima, prenosi Daily Mail.

Zabrinjavajući rezultati istraživanja

Vlasnici pasa, koji su sudjelovali u istraživanju, rekli su da njihovi psi u prosjeku imaju pet problematičnih ponašanja, kao što su vučenje povodca (67%), skakanje na ljude (57%) i ignoriranje naredbi (52%).

Denise Mariner-Chappell nabavila je labradora Teda 2020. godine i od tada se muči s njegovim ponašanjem. Rekla je da je zbog karantene imala problema s treningom i socijalizacijom svog psa, zbog čega njezin pas postaje previše uzbuđen kada izlazi iz kuće i ne može ga kontrolirati.

Foto: Pexels

Porast broja napuštenih pasa i inflacija

Istraživanje se provodilo na vlasnicima pasa koji su svoje pse nabavili u prvih devet mjeseci pandemije. Stručnjaci su naglasili da neki ljudi nisu bili spremni na brigu o svojim psima, što je dovelo do porasta napuštenih pasa po azilima nakon što je karantena završila.

Na napuštanje pasa mogli su utjecati i ekonomski problemi jer je stopa inflacije na pseće proizvode bila više nego dvostruko veća od stope inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Važnost rane socijalizacije i obuke

Stručnjak za ponašanje životinja Robert Bays izjavio je da su rezultati istraživanja zabrinjavajući, a humanitarna udruga za koju radi, Dogs Trust, također je primijetila porast separacijske anksioznosti u pasa. Bays je izjavio da bez pravilnog treninga mali problem može brzo prerasti u nešto veće i ozbiljnije.

Psići koji imaju problema s ponašanjem češće završavaju u azilima, a neki se vlasnici odlučuju i na eutanaziju.

Foto: Pixabay

Za vlasnike je ključno da svoje psiće nauče pravilnom ponašanju prije nego što napune 21 mjesec. Za zdrav emocionalni razvoj, psiće je potrebno što ranije upoznavati s novim ljudima i drugim psima.

Isto tako, loše ponašanje se ne bi smjelo kažnjavati metodama kao što su deranje na psa ili špricanje vodenim pištoljem, jer bi to moglo pojačati problem i dovesti do pojave straha i anksioznosti, što s vremenom može prerasti u agresivno ponašanje. Umjesto toga, vlasnici bi sa svojim psićima trebali pohađati školu za pse.

Do istraživanja RVC-a došlo je nakon dramatičnog porasta napada pasa u UK-u u razdoblju između 2018. i 2022. godine. Iza najgorih napada stajala je pasmina američki bully XL, čiji su napadi završavali smrću žrtava ili trajnim ožiljcima, što je naposljetku dovelo do zabrane te pasmine.