Je li mačja metvica mit ili stvarno djeluje? Evo što kaže veterinarka

Foto: Pixabay

VLASNICI i ljubitelji mačaka sigurno su čuli za mačju metvicu koja je navodno jedna od omiljenih biljki naših četveronožnih prijateljica. Uvriježeno je mišljenje da ova biljka na mačke djeluje kao droga te da im poboljšava raspoloženje u vrlo kratkom roku. Zbog toga se mnogi vlasnici pitaju trebaju li je nabaviti svojoj mački ili to možda ipak nije najbolja ideja.

Zanimalo nas je što je zapravo mačja metvica, kako uistinu djeluje na mačke i jesu li neke informacije koje kolaju o njoj samo mit ili u njima ima i istine. Kako bismo otkrili o čemu se točno radi, razgovarali smo s Lidijom Klobučar, dr. med. vet. 

Mačja metvica je ljekovita biljka

Veterinarka je objasnila da je mačja metvica (lat. Nepeta cataria) ljekovita biljka iz porodice mente, poznata pod nazivima za koje ste sigurno čuli – mačja trava ili mačja menta. Zapravo, upotreba ove biljke veoma je raznolika, ali ipak je najpoznatija po djelovanju na ponašanje i raspoloženje mačaka.

"Mačja metvica sadrži hlapljiva ulja, sterole, kiseline i tanine. Najvažniji spoj koji mačja metvica sadrži, i koji je odgovoran za većinu njenih učinaka na mačke, jest hlapljivo ulje, nepetalakton", kaže Lidija Klobučar.

Zanimalo nas je kako biljka utječe na psihičko i fizičko stanje mačke, pa nam je veterinarka ispričala da mačja metvica mačke potiče na ponašanje slično tjeranju. To znači da svoju glavu i tijelo trljaju o biljku, puno mijauču, aktivne su, skaču i više sline. 

Ovakvo pomalo euforično stanje traje deset minuta, a nakon toga dolazi period od pola sata kada mačka postaje imuna na učinak. Ipak, pretjerano doziranje može dovesti do proljeva i povraćanja, upozorila je veterinarka.

"Nepetalakton ulazi u dišni sustav mačke, veže se na receptore koji stimuliraju neurone. Ti neuroni šalju odgovor regijama u mozgu (amigdali i hipotalamusu) odgovornima za puno toga, od gladi do emocija. Upravo zbog toga mačke na metvicu reagiraju kako smo naveli", nastavlja. 

Veterinarka je objasnila da mačju metvicu ima smisla ponuditi jedino spolno zrelim mačkama nakon navršenih šest mjeseci. Naglašava da mlade mačke koje nisu dostigle spolnu zrelost, zbog opisanog učinka, neće reagirati na biljku. Reakcija pojedine mačke na mačju metvicu prvenstveno ovisi o genetici te nije dokazano da određene pasmine mačaka bolje ili lošije reagiraju na ovu biljku. 

Djelovanje mačje metvice na ljudski organizam

Ljudski i mačji mozak fiziološki su drugačije građeni te je sasvim jasno da ova biljka neće djelovati na ljude i mačke na isti način. Na ljude mačja metvica ne djeluje poput "droge", objasnila je veterinarka. Ipak, određeni učinak postoji i on nije zanemariv, pa se mačja metvica često koristi kao blagi sedativ koji ljudi stavljaju u čajeve.

Ljekovita biljka može pomoći ljudima koji se susreću sa zdravstvenim tegobama kao što su česte glavobolje. Također, mačja metvica može pomoći kod smanjenja grčeva, problema s nesanicom i sličnih tegoba. 

Hoće li vlasnik ponuditi mačju metvicu svojoj ljubimici ovisi isključivo o njemu

Kako je spomenuto, učinak mačje metvice individualan je za svaku mačku te se koristi kao suplement koji može, ali i ne mora, donijeti pozitivne učinke. Zbog toga je na vlasnicima da odluče hoće li ili neće nabaviti biljku za mačku. 

"Na tržištu mačja metvica dolazi u više različitih oblika: u obliku spreja, praha, a postoje i igračke za mačke punjene mačjom metvicom. Ono što je bitno jest da svakako nije poželjno biljku ponuditi mačkama koje boluju od epilepsije. Od ostalih biljaka, sličan učinak polučuje i biljka matatabi", završila je Lidija Klobučar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.