Je li vaš pas sretan? Postoji način da saznate (nije mahanje repom)

Foto: Pexels

BROJNE studije pokazale su da držanje psa za kućnog ljubimca može smanjiti usamljenost, stres i tjeskobu, pa čak i pomoći da živimo dulje. S obzirom na mnoge dobrobiti kućnih ljubimaca, logično je zapitati se jesu li oni jednako sretni što su s nama i kako to uopće prepoznati.

Bihevioristica Emily Levine za HuffPost nedavno je otkrila da mahanje repom ne znači nužno da je pas sretan.

"Morate pogledati širu sliku, odnosno ostatak tijela psa. Ne možete pogledati samo jedan dio tijela da biste znali što pas osjeća", izjavila je.

Dodala je da bi različito mahanje moglo signalizirati različite stvari. Drugim riječima, mahanje repom, ovisno o tome je li brzo, sporije, ukočeno ili ritmično, može signalizirati različite emocije.

"Mahanje repom može biti, brzo, labavo, ukočeno, ritmično... Sve to mogu biti različite emocije", rekla je.

Dr. Levine ističe da mahanje repom znači da je pas na neki način uzbuđen. Kako bismo utvrdili je li to uzbuđenje pozitivno ili negativno, Levine je savjetovala da pogledamo cjelokupni govor tijela psa i kontekst u kojem ga promatramo.

"Ako ljudi žele siguran znak da je pas sretan, neka provjere miče li se psu cijela zadnjica naprijed-natrag, s jedne na drugu stranu. To je jasan znak. Također, promotrite lice psa. Ako su mu usta dopola otvorena s isplaženim jezikom, sretan je", dodala je.

U konačnici, dr. Levine vjeruje da je najbolje što vlasnik psa može učiniti naučiti čitati govor tijela svog ljubimca.

"Stalno nam govore kako se osjećaju. Samo ga moramo naučiti čitati. Nismo rođeni da to znamo - nijedan vlasnik psa ne bi se trebao osjećati krivim što ne zna čitati govor tijela svog psa. Ali, postoji mnogo resursa s pomoću kojih možete naučiti kako oni komuniciraju", poručila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.