Ovu hranu nikako ne biste trebali davati kućnim ljubimcima

Foto: Shutterstock

ZA mnoge ljude kućni ljubimci su dio obitelji. Zato je važno da im osiguramo kvalitetnu prehranu kako bi bili zdravi i sretni. No često iz neznanja ili želje da im ugodimo ljubimcima dajemo i neke namirnice koje zapravo mogu biti vrlo štetne za njihovo zdravlje.

Mnogi psi i mačke traže vlasnike da s njima podijele hranu koju jedu, no koliko god umiljato vas gledao par psećih ili mačjih očiju, trebate znati da neke namirnice koje su dobre za ljude mogu naškoditi našim ljubimcima. Evo koje namirnice nikako ne biste smjeli davati svojim kućnim ljubimcima.

Čokolada

Vjerojatno nema puno ljudi koji ne vole čokoladu, no vlasnici mačaka i pasa trebali bi je držati podalje od svojih ljubimaca. Zašto je to tako? Stvar je u tome što kakao koji se nalazi u čokoladi sadrži teobromin, tvar koja je toksična za pse i mačke.

Problem je što se kod pasa i mačaka teobromin ne metabolizira tako brzo kao kod ljudi, pa se može akumulirati u njihovom tijelu i imati toksične učinke. Zato im konzumiranje čokolade može uzrokovati tremore, srčane aritmije, probavne smetnje, ali i teška oboljenja koja mogu biti opasna po život.

Ova namirnica može biti posebno opasna za male pse i mačke, kao i za one koji imaju srčane probleme. Zato, ako želite nečim nagraditi ljubimca, radije mu kupite specijalne poslastice za kućne ljubimce umjesto da mu dajete slatkiše namijenjene čovjeku. Ako se vaš ljubimac ipak domogne čokolade, kontaktirajte svog veterinara za savjet i liječenje kako biste mu pomogli da se oporavi.

Foto: Royal Canin

Češnjak i luk

Često vlasnici pasa i mačaka svojim kućnim ljubimcima daju ostatke hrane koju su kuhali za sebe. Međutim, ta hrana često sadrži luk i češnjak, namirnice koje su korisne za ljude, no mogu biti štetne za pse i mačke. Luk, češnjak, kao i vlasac i poriluk, dio su skupine biljaka Allium, koje su sve otrovne za pse, čak i kad su kuhane ili osušene.

Životinje ih mogu podnijeti u manjim količinama, no veće količine mogu im izazvati iritaciju želuca, probavne probleme i smanjen apetit. Uz to, sadrže i toksine koji mogu oštetiti crvene krvne stanice životinja. To može dovesti do anemije i uzrokovati umor, slabost i ubrzano disanje. 

Pržena i masna hrana

Jednako kao što se ljudima preporučuje izbjegavati prženu i masnu hranu, tako se ne preporučuje davati je ni mačkama i psima. Pržena i masna hrana poput pohane piletine, pečene svinjetine ili jako začinjenih suhomesnatih proizvoda može im uzrokovati poteškoće s probavom kao što su proljev, povraćanje i nadutost.

Uz to, ako vaši ljubimci učestalo jedu hranu koja sadrži velike količine masti i ulja, to može dovesti do pretilosti. Kao posljedica pretilosti mogu se javiti razni zdravstveni problemi poput dijabetesa, srčanih bolesti i artritisa, a sve ovo može utjecati i na smanjenje očekivanog životnog vijeka.

Foto: Royal Canin

Zato, umjesto da im dajete hranu koja im može škoditi, svojim psima i mačkama dajte kvalitetnu hranu namijenjenu njihovoj pasmini i veličini, koja će im osigurati uravnoteženu prehranu. Jedan od vodećih brendova u proizvodnji hrane za pse i mačke je Royal Canin, premium brend koji već 50 godina predano radi na poboljšanju prehrane i zdravlja kućnih ljubimaca.

Njihove formule za prehranu kućnih ljubimaca prilagođene su zdravstvenim potrebama ljubimaca, a razvijaju ih u suradnji s vodećim znanstvenim, veterinarskim i bihevioralnim stručnjacima. Pritom uzimaju u obzir veličinu, pasminu, dob ili način života kućnih ljubimaca, pa su tako njihovi asortimani proizvoda za pse i mačke prilagođeni jedinstvenim zdravstvenim potrebama svakog ljubimca.

Foto: Royal Canin

Avokado

Iako je avokado popularna i zdrava namirnica koja se sve češće koristi u ljudskoj prehrani, za vaše ljubimce nikako nije preporučljiv. Koštica, kora i listovi avokada sadrže tvar persin, koja može biti vrlo toksična za životinje. Iako u malim količinama nije štetan za pse i mačke, veće količine mogu im izazvati probavne smetnje.

Ako imate psa, pazite i gdje odlažete košticu kako je se ne bi dokopao i progutao jer se ona ne probavlja dobro u crijevnom traktu psa, pa može uzrokovati začepljenje želuca ili crijeva.

Mliječni proizvodi

Psi i mačke su sisavci, ali im se nakon perioda sisanja smanjuje proizvodnja enzima potrebnih za razgradnju laktoze, šećera koji nalazimo u mlijeku i mliječnim proizvodima. Zbog nemogućnosti da probave laktozu, unos mliječnih proizvoda može im uzrokovati probavne smetnje kao što su proljev, povraćanje, nadutost i bolovi u želucu.

Osim toga, mliječni proizvodi poput sira i vrhnja mogu biti vrlo kalorični, pa konzumacija u velikim količinama može dovesti do pretilosti kod mačaka i pasa. Zato nije preporučljivo mačkama u zdjelicu sipati mlijeko ni davati ljubimcima sir ili vrhnje, koliko god to njima možda bilo ukusno.

Najbolji način da se pobrinete da vaši ljubimci jedu zdravo je da im osigurate kvalitetnu hranu koja je posebno formulirana za njihove potrebe. Takva hrana osigurat će im sve potrebne nutrijente, bez straha da ćete im dati namirnice koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje.

Foto: Royal Canin

Ako imate bilo kakvih sumnji ili pitanja, svakako se možete obratiti i veterinaru koji će vam dati savjete o pravilnoj prehrani vašeg ljubimca. Uz pravilnu prehranu i redovite veterinarske preglede možete osigurati dug i zdrav život svojih ljubimaca.

Sadržaj donose Index i Royal Canin u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.