Mačke ne predu samo kada su zadovoljne, saznajte zašto i kada to rade

123rf.com

IAKO većina ljudi misli da mačke predu jedino kada žele izraziti svoje zadovoljstvo, to nije tako. Pravi ljubitelji i promatrači mačaka znaju da mace predu u različitim situacijama. Znanstvenici se dugi niz godina bave proučavanjem ovog misterioznog zvuka te su došli do zaključka da je predenje puno složenija pojava nego što se misli. 

Mačke počnu presti u najranijoj životnoj dobi, a tako uspostavljaju komunikaciju sa svojom majkom. 

One predenjem pokazuju da su gladne. Mijaukanje nije jedini način da mace od svog vlasnika traže hranu i mnogi to već znaju. 

 

Istraživanja su dokazala da se tijekom predenja kod mačaka oslobađa endorfin, poznat kao hormon sreće i regulator bola. Tako će mačke presti kada su izložene bolnim situacijama, kao što su zdravstvene tegobe, ozljede ili porod, kako bi se opustile i ublažile bol. Isto tako, dokazano je da predenje pospješuje zacjeljivanje kostiju i rana. 

Dokazano je da mace međusobno komuniciraju putem predenja, a tako jedna drugoj pokazuju da nemaju neprijateljske namjere i da ne žele sukob. 

Najljepši razlog predenja vaše mace vjerojatno vam je već dobro poznat. One će često presti kada osjete bol ili tugu svoga vlasnika te ih tako pokušati utješiti i ohrabriti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.