Najopasnijoj ptici prijeti izumiranje. Glavni neprijatelji su joj ljudi

Foto: Pexels

PRAVI kazuari smatraju se najopasnijim pticama na planetu, ne zato što su agresivne, već zato što mogu uzrokovati veliku štetu ako se osjete ugroženima ili isprovociranima. Ove godine službeno je potvrđeno da ovim impresivnim životinjama prijeti izumiranje. Čak su 144 nove vrste dodane sve većem tužnom popisu – popisu vrsta kojima prijeti izumiranje. Otprilike 2000 autohtonih životinjskih i biljnih vrsta trenutno je u takvoj opasnosti.

Prave kazuare zapravo je teško zapaziti u njihovom prirodnom staništu, kišnim šumama Australije. Međutim, poznato je da su njihovi napadi na ljude znali završiti smrću. Prema The Washington Postu, 2019. godine jedan je kazuar ubio čovjeka na Floridi.

Kazuari su ptice koje su najbliže živom dinosauru

Mogućnost njihova izumiranja posebno je zabrinjavajuća budući da se radi o velikoj ptici koja izgledom i karakteristikama uvelike podsjeća na izumrle dinosaure, te od nje znanstvenici imaju još mnogo toga za naučiti. Također, kazuari su ključna vrsta za održavanje bioraznolikosti u ekosustavu svojih staništa jer pomažu u raspršivanju sjemena.

Prašume će patiti ako ove zastrašujuće ptice izumru, pa se osiguravanjem njihova opstanka štite i prašume i brojne druge vrste koje tamo žive.

Osim u Australiji, moguće ih je pronaći u Novoj Gvineji te na pacifičkim otocima. Naziv kazuar potječe od papuanske riječi za 'rogat' (kasu) i 'glavu' (weri). Postoje tri vrste ovih ptica sličnih velociraptorima: južni kazuar, sjeverni kazuar i patuljasti kazuar. Svi su članovi skupine pod nazivom bezgrebenke, koja uključuje nojeve, nandue i emue, koji su također goleme ptice koje ne lete.

Glavni neprijatelji su im ljudi

Gubitak staništa, udari automobila, klimatske promjene i napadi pasa najveća su im prijetnja. Kao odgovor na ove prijetnje, lokalni aktivisti postavili su znakove na ceste kako bi ljudi tijekom vožnje bili oprezniji, te su osnovali ambulante u kojima liječe ozlijeđene kazuare.

2007. godine, australska je vlada provela nacionalni plan za spašavanje ptice zajedno s drugim vrstama. Prošlog kolovoza, vlada je objavila novo izvješće s ciljem osiguranja budućnosti južnog kazuara, uključujući otkup zemljišta, bolju signalizaciju na cestama i obrazovanje za vlasnike pasa. Ipak, neke skupine za očuvanje imale su sumnje koliko daleko plan zapravo može ići.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.