Ovih pet pasmina pasa preporučuje se samo iskusnim vlasnicima

Foto: Unsplash

SVI PSI zahtijevaju dosljedan trening od malih nogu, ali određene pasmine pasa mogu biti pravi izazov kada je u pitanju dresura. Neke od ovih pasmina poznate su po svojoj inteligenciji, zbog koje znaju biti tvrdoglave i odbijaju slušati svoje vlasnike, dok su druge uzgajane kao psi čuvari, što je dovelo do pojave agresivnog ponašanja.

Stručnjaci ambulante Smithfield Animal Hospital izdvojili su neke od najzahtjevnijih pasmina pasa, koje preporučuju isključivo iskusnim vlasnicima. Evo koji su se psi našli na njihovom popisu.

Belgijski ovčar

Foto: Unsplash

Belgijski ovčari su inteligentna pasmina, puna energije, zbog čega se često koriste kao vojni i policijski psi. Jako su odani i odlični su psi čuvari, ali ne preporučuju se neiskusnim vlasnicima. Ako im ne pružite adekvatan trening koji obuhvaća i mentalnu stimulaciju i intenzivnu fizičku tjelovježbu, mogu postati destruktivni i neurotični.

Catahoulski leopardski pas

Catahoulski leopardski psi uzgajani su za lov na veprove, zbog čega su izuzetno snažni psi. Odani su i zaštitnički nastrojeni, ali trebaju iskusnog vlasnika koji zna dresirati pse. Jako su tvrdoglavi, zbog čega im nije problem suprotstaviti se svojim vlasnicima. Osim toga, potrebno im je puno prostora i intenzivna tjelovježba da bi bili sretni.

Sibirski haski

Foto: Pexels

Sibirski haskiji su prekrasni i zabavni psi, ali njihov trening često je izazovan. Inteligentni su i puni energije, a uz to će vam jasno dati do znanja kada nisu zadovoljni. Uz dosljedan trening, haskiji zahtijevaju veliko dvorište i puno tjelovježbe, ali njihovi vlasnici trebaju biti oprezni jer vole bježati kada im se pruži prilika.

Chow Chow

Foto: Unsplash

Iako izgledaju kao plišani medvjedići, psi pasmine Chow Chow jako su neovisni i nemaju potrebu sjediti u krilu svojih vlasnika. Uzgajani su kao psi čuvari u Kini, zbog čega su jako odani svojim vlasnicima. No, ne vole strance i mogu biti agresivni prema nepoznatim ljudima i životinjama. Ako želite Chow Chowa koji je pristojan i socijaliziran, trebat će vam puno vremena i strpljenja jer je ovo izrazito tvrdoglava pasmina.

Graničarski škotski ovčar

Foto: Unsplash

Poznati kao jedna od najinteligentnijih pasmina, graničarski škotski ovčari su izvrsni radni psi. No, ako im ne pružite dovoljno fizičke i mentalne stimulacije, mogu postati destruktivni. Preporučuju se iskusnim vlasnicima koji imaju puno slobodnog vremena i koji žive na selu jer im je potrebno puno prostora za trčanje kako bi bili sretni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.