Ovo je ljudska hrana koju mačke ne smiju jesti jer bi im mogla naštetiti

Foto: Shutterstock

RIJETKO se događa, ali i mačkama mogu naštetiti neke stvari iz doma. Biljke, kemikalije i neprikladna hrana glavni su uzroci narušavanja njihova zdravlja. Evo što nikako ne smiju pojesti. 

Znakovi da nešto nije u redu su neuobičajeno slinjenje, povraćanje, proljev, trešnja, poteškoće s disanjem, gubitak svijesti, upala ili oticanje kože, depresivno ponašanje, promjene u konzumaciji pića, mokrenju i apetitu.

Sirova jaja, mlijeko i češnjak posebno su opasni

Mačke će pojesti hranu koju im čovjek da, posebno meso, iako može biti loša za njih. Njihova znatiželjna narav tjera ih da njuškaju, ližu i okuse mnogo toga pa je potrebno pripaziti da se namirnice odmah odlože na sigurno.

Jedna od najčešćih namirnica koje mogu izazvati tegobe je mlijeko. Mačići ga piju, a odrasle bi ga mačke trebale izbjegavati jer nemaju dovoljne količine enzima laktaze potrebnog za probavu laktoze, a i nema hranjivu vrijednost. Ako ga popiju, javit će se želučane smetnje, povraćanje, proljev i grčevi. Mačke koje imaju takve probleme, mogu to pokazati i grickanjem trave. 

Omiljena ljudska poslastica, čokolada, sadrži teobromin, gorki alkaloid iz drveta kakaovca. Ako ga unese u organizam, mačka može početi povraćati, tražiti puno tekućine, dobiti proljev ili biti dezorijentirana, navodi cats.org.uk

Foto: Shutterstock

Voće poput svježeg ili suhog grožđa i ribiza može uzrokovati povraćanje, proljev ili zatajenje bubrega. 

Povrće koje se često koristi u jelima kao što su luk i češnjak kod mačaka dovodi do gastroenteritisa, odnosno mučnine, iritacije usne šupljine, slinjenja, bolova u trbuhu, povraćanja te proljeva. Javlja se i oštećenje te pucanje crvenih krvnih stanica koje prenose kisik. To dovodi do simptoma anemije kao što su blijede desni, ubrzan rad srca i slabost. 

Osim toga, luk i češnjak opuštaju srčane mišiće i šire krvne žile, što rezultira problemima s cirkulacijom i izaziva nizak krvni tlak, piše petmed.com.

Nije svako meso dobro za mačke

Mačke po svojoj prirodi obožavaju meso i ono mora biti dio gotovo svakog obroka. Sadrži aminokiseline i proteine koji su neophodni za njihov pravilan razvoj. Važno je da ono bude adekvatno pripremljeno, odnosno dobro skuhano ili pečeno. Trebalo bi izbjegavati prženo meso jer ono sadrži mnogo masnoće. Nije dobro ni masno te sirovo meso. Od tih namirnica mačka također može dobiti proljev ili povraćati.

U malim količinama treba nuditi i slaninu i šunku jer sadrže mnogo masnoće i soli.

Ribu treba obavezno čistiti od svih kostiju, a najbolja je kad se poslužuje kuhana i bez začina. Sadrži dobre minerale, vitamine i esencijalne masne kiseline, poput omega-3. Škampi u malim količinama su također dobar izbor, ali preporučuje se samo povremena konzumacija s drugom hranom. Tuna može biti prisutna na meniju kao povremena poslastica. Međutim, valja imati na umu da postoji opasnost od trovanja živom koju ta riba apsorbira.

Foto: Shutterstock

Jaja su također dobar izvor proteina, no nipošto ih se ne smije servirati sirova jer takva mogu prenijeti neke viruse i bakterije kao što su Escherichia coli i salmonela. Najbolje je skuhati ih kako bi se rizik otklonio.

Za njih su još opasne kosti (posebno sitne). Iako je njihovo žvakanje dobra dentalna vježba, presitne i kuhane kosti koje se raspadaju mogu ozlijediti usta mačke, uzrokovati gušenje ili ući u probavni sustav i ozlijediti ga. Posljedica može biti teško unutarnje krvarenje, piše petmed.com

Mahune, mrkva i riža korisne su za zdravlje mačke

Među hranom koju jedu ljudi, a smiju je konzumirati i mačke su neke vrste voća, povrća i mesa.

Mačke su mesojedi, što znači da potrebne nutrijente dobivaju iz proteina životinjskog mesa. Njihov probavni sustav građen je za tu hranu. Međutim, neko voće i povrće sadrži minerale i vitamine koji su im potrebni, a ne mogu se naći u mesu. 

U pravilu mogu jesti većinu voća, ali u malim dozama jer voćni šećer može utjecati na povećanje težine i pojavu mačjeg dijabetesa. Tako bez kore i sjemena mogu jesti jabuke, banane, kruške, jagode, maline, brusnice i lubenice. Bitno je to voće znati pripremiti za životinju, a treba ga temeljito oprati i ukloniti sjemenke ili druge dijelove koji se teško žvaču ili gutaju, navodi pawlicy.com.

Kad je u pitanju povrće, sigurno im je dati kuhanu mrkvu, krastavac, selen, mahune, i salatu. Kao i kod voća, sve mora biti usitnjeno i dobro očišćeno. Uz to, za njih su sigurne i zobene pahuljice jer sadrže vlakna koja su dobra za probavu i željezo. Riža je također sigurna budući da sadrži velik udio vlakana i može pomoći kod nepravilne probave.

Foto: Shutterstock

Kako je već spomenuto, mačke najviše nutrijenata dobivaju iz mesa. Najsigurnija hrana stoga su piletina, puretina, govedina i losos. Uz meso je ponekad korisno servirati i manje količine povrća i žitarica. Purina ONE Bifensis hrana prilagođena je dobi i načinu života mačke te joj pruža potpun obrok koji će zadovoljiti sve njezine dnevne potrebe.

Bilo da voli piletinu, puretinu, govedinu, losos ili sve navedeno, nepce vaše mačke dobit će upravo ono što želi, zajedno sa svim prijeko potrebnim nutrijentima. Osim toga, Purina ONE Bifensis hrana dolazi s dodacima kao što su cjelovite žitarice, pšenica, riža, mrkva i mahune, koje pomažu održavanju zdrave ravnoteže crijevnog mikrobioma. 

Hrana koju dajete svojoj mački može značajno utjecati na njezino zdravlje, stoga je iznimno važno donijeti ispravan odabir. Purina iza sebe ima već više od 85 godina iskustva, kao i tim veterinara, nutricionista, prehrambenih znanstvenika te stručnjaka za ponašanje životinja, izuzetno posvećenih kreiranju recepata imajući na umu zdravlje i dobrobit kućnih ljubimaca.

Stoga, idući put kada pomislite svojoj mački dati hranu iz vlastitog tanjura, razmislite je li to za nju najzdravija opcija. Uz Purina ONE Bifensis naprednu prehranu prilagođenu potrebama vaše mačke, pomažete održati njezin crijevni mikrobiom uravnoteženim te imate priliku uživati u njezinom vidljivom zdravlju, slušajući ju kako nesmetano prede.

Što učiniti ako se mačka otruje?

Najbolja prevencija je čuvanje štetnih sastojaka daleko izvan dohvata šape. Kad je u pitanju za mačke sigurna hrana koju jedu i ljudi, ona se treba vrlo pažljivo dozirati te pod uvjetom da se daje kao poslastica kako bi se izbjegao nutritivni disbalans ili narušila ravnoteža dobrih i loših bakterija koje su sastavni dio mačjeg probavnog sustava.

Treba se držati i pravila da im se ne nudi hrana koja je za čovjeka otpad ili nedostatna kao što su sirove ili sumnjive namirnice. 

Znakovi trovanja u mačaka dolaze naglo i važno ih je prepoznati što prije. Čak i na prvu sumnju da je dotaknula ili progutala nešto što ne bi smjela, treba odmah reagirati. Najbolje je obratiti se veterinaru i pitati za savjet ili mačku odvesti na pregled.

Također, važno je tvar koja joj je naštetila skloniti, a po mogućnosti uzorak ponijeti u ambulantu kako bi tamo mogli lakše i brže otkriti uzrok trovanja i prema tome prilagoditi terapiju.

Liječenje se provodi po savjetu veterinara sve dok svi simptomi ne prestanu. Može uključivati hospitalizaciju, lijekove poput nekih antibiotika, davanje infuzije, a ponekad čak i testiranje krvi te promatranje rada organa.

Sadržaj donose Index i Nestle u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.