Parazit koji u miševima neutralizira strah od mačaka: Utječe li i na ljude?

Pixabay

VRSTA jednostaničnog parazita, koji prenose mačke, posjeduje sposobnost da preotme moždane funkcije miševa i kod njih probudi smrtonosnu privlačnost prema svom lovcu.

Naime, riječ je o toksoplazmi gondi koja zaražene miševe čini neopreznim, otkriva nedavna studija (Science News).

Miševi zaraženi ovim opakim parazitom provode više vremena na otvorenom, gdje su nezaštićeni, što je protivno njihovom instinktu.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Ženevi primijetili su da se zaražene jedinke, za razliku od zdravih miševa, ne boje njihovih ruku, a ni prisutnosti štakora, koji se njima inače hrane.

Također, zapaženo je da zaražene jedinke provode više vremena njuškajući miris lisica i morske prasadi.

Ovo istraživanje pruža dokaze o povezanosti količine parazitskih cisti u mozgu s drastičnim promjenama u ponašanju.

Kako bi se razmnožila, toksoplazma gondi mora dospjeti u mačji želudac. Druge se životinje ovim parazitom mogu zaraziti putem direktnog ili indirektnog kontakta s izmetom mačke. On potom putuje tijelom dok ne dospije do mozga gdje stvara ciste.

I ljudi su podložni toksoplazmi gondi, ali ne u istoj mjeri u kojoj je to slučaj s miševima. Neke studije ukazuju na moguću vezu između ovog parazita i pojedinih oblika ljudskog ponašanja, kao što su nedostatak pažnje ili sklonost samoubojstvu, pa čak i mentalni poremećaji poput shizofrenije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.