LAJKAMO Zakonom izjednačili djecu i kućne ljubimce!

Foto: 123rf.com

 PSE, mačke i ostale životinje mnogi više ne tretiraju kao obične kućne ljubimce, već kao ravnopravne članove obitelji!

No, što kad se obitelj raspadne? U većini svjetskih država, uključujući i Hrvatsku, u slučaju brakorazvodnih parnica kućni ljubimci pravno se tretiraju kao imovina, kao da se radi o komadu namještaja, a ne živom biću.

Poprilično nezgodno! Pogotovo ako je ljubimac zajednički, a bivši supružnici se ne mogu dogovoriti oko vlasništva.

Iskreno, ne znamo kako hrvatski sudovi u praksi rješavaju takve situacije, ali kada je Aljaska u pitanju, postojeći zakon nedavno je, kako navodi Washington Post, nadopunjen odredbom prema kojoj kućni ljubimci i djeca imaju jednak pravni status.

To znači da, ako se supružnici ne mogu dogovoriti oko toga kome će nakon razvoda kućni ljubimac pripasti, o tome odlučuje sudac, uzimajući u obzir prije svega dobrobit životinje, a ne njezinih vlasnika.

Odluči li primjerice da je za životinju tako najbolje, sudac može odlučiti da i nakon razvoda o njoj moraju skrbiti obje strane. Što ako to ne žele?

Kako bi životinju zaštitio od zlostavljanja/zanemarivanja, zakon propisuje da se u takvim situacijama ljubimac vlasnicima može zaplijeniti i smjestiti u sklonište za životinje. Naravno, na trošak vlasnika!

Zanima nas:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.