S toplim vremenom dolaze i opasni krpelji. Ovo su simptomi opasne piroplazmoze

123rf.com

DOLASKOM toplijeg vremena sve više boravimo u prirodi sa svojim ljubimcima, oni njuškaju po travi i lišću te se zavlače u grmlje iz kojeg može vrebati malen, ali vrlo opasan nametnik krpelj koji prenosi iznimno opaku bolest piroplazmozu. 

Iako se prije mislilo da krpelji vladaju samo u proljeće i jesen, njih ima i zimi i ljeti. Odrasli krpelji mogu preživjeti i do godinu i pol bez hrane - krvi, a ženka može snijeti do 1000 jajašaca. Krpelji ne skaču, ne letu i ne padaju s većih visina.

Oni nemaju oči, ali imaju tzv. Hallerov organ - senzorski organ kojim osjete promjenu koncentracije CO2 u okolini, toplinsko zračenje, kretanje kroz obližnju vegetaciju te prisutnost potencijalne žrtve pa se kreću ovisno o kretanju žrtve. Mogu se popeti na vršak trave ili grančicu koja strši, a kad osjete dolazak žrtve, podignu prvi par nožica i čekaju. Kad žrtva dotakne krpelja, on prelazi na nju.

Krpelj polako gmižući traži mjesto na kojem će ubosti, i to traje nekoliko sati. Za mjesto uboda izabere nježne i tanke dijelove kože, gdje će najlakše doći do krvi, jer mu je rilce (hipostoma) dužine manje od 1 mm.

Pri probadanju kože krpelj kroz rilce izlučuje slinu - kompleksnu tvar koja sadrži anestetik, zbog čega je ubod bezbolan, a slina sadrži i takozvani cement koji se stvrdne i tako učvrsti krpelja, što traje nekoliko sati.

Što je piroplazmoza?

PIROPLAZMOZA (babezioza) je opaka i smrtonosna krpeljna bolest kod pasa i mačaka, raširena u cijelom svijetu. Sezona aktivnosti krpelja, koji vole toplo i vlažno vrijeme, zbog promjene klimatskih uvjeta, nažalost, traje gotovo cijele godine, a krpeljne bolesti više nisu ograničene samo na proljeće i jesen.

Uzročnika prenose krpelji, uglavnom oni iz roda Ixodes. Na svu sreću, mačke ne mogu oboljeti od piroplazmoze. Uzročnik Babesia canis parazitira u eritrocitima, crvenim krvnim tjelešcima, a nezaraženi krpelji mogu se zaraziti kada uzmu obrok krvi zaražene tim parazitom.

Znakovi bolesti jako variraju. Najčešći oblik je onaj akutni s povišenom temperaturom, odbijanjem hrane, slabošću, bljedilom vidljivih sluznica, depresijom te tamnijom ili krvavom mokraćom, limfadenopatijom (povećani limfni čvorovi) i splenomegalijom (povećana slezena). 

Svi ovi simptomi mogu biti manje ili više izraženi. Babezioza se klasično dijagnosticira dokazom jednog od razvojnih stadija unutar eritrocita u krvnom razmazu. Krv za razmaz uzima se iz periferne cirkulacije - uške ili vene.

Liječenje piroplazmoze

Lijek koji koristimo za liječenje piroplazmoze dajemo u kombinaciji s antibioticima, vitaminima, infuzijom te transfuzijom krvi ako je potrebno. Psi koji su preživjeli piroplazmozu ostaju subklinički inficirani, što znači da mogu ponovno oboljeti u bilo koje vrijeme. Upamtite! Kod znakova promjene uobičajenog ponašanja vašega ljubimca, najvažnija je brza reakcija!

Kod pasa s visokim stupnjem bolesti i uz najbolju kliničku njegu i transfuziju krvi, liječenje ponekad može biti neuspješno.

Uspjeh liječenja ovisi o brojnim čimbenicima: dob i stanje životinje, stupanj invazije i podvrsta virusa, pravovremeni odlazak veterinaru, dodatne komplikacije i slično... Psi koji su preboljeli piroplazmozu ne mogu biti donori krvi jer ostaju rezervoar parazita.

Za ovu bolest najvažnija je profilaksa, tj. redovita mjesečna zaštita od ektoparazita tijekom cijele godine te pregled životinje nakon svakodnevne šetnje. Krpelja je potrebno izvaditi što prije. Krpelj se vadi okretanjem u nekoliko punih krugova ulijevo ili udesno. Glavica s rilcima ne predstavlja problem ako ostane zabodena u koži i nije ju potrebno naknadno vaditi.

Pazite na svoje ljubimce tijekom čitave godine jer krpelja ima stalno, a bolest koju uzrokuju je podmukla i iznimno opasna. Preparata za zaštitu pasa od krpelja ima mnogo pa se posavjetujte sa svojim veterinarom oko najboljeg rješenja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.