Saznajte je li vaš pas zločest i neposlušan zbog vas i kako to riješiti

123rf.com

SVI volimo čuti smiješnu priču o nestašlucima psa. Međutim, možda i nije tako smiješno ako vam kažemo da su vlasnici odgovorni za te nestašluke. Nedavnim istraživanjem utvrđeno je da osobnost psa zapravo odražava odnos između vlasnika i ljubimca. Istraživači iz Mađarske ispitivali su vlasnike o osobnosti njihovih pasa i došli do zaključka da postoje neznatne razlike u osobnostima između različitih rasa.

U čemu je zapravo razlika? Osobine su više stečene nego urođene, tvrde istraživači. Veza između urođene ličnosti psa i njegovog realnog ponašanja danas je sve slabija. Način na koji se odnosite prema psu doista umanjuje genetske predispozicije.

Drugim riječima, ako ste takav tip osobe koji se više uzbuđuje zbog neke situacije, ne treba vas iznenaditi što se vaš pas popiški od sreće svaki put kada vas vidi. Što se više veže za ljude, pas sve više uči iz vlasnikovog ponašanja. Dakle, ako želite da vaš pas bude miran, najjednostavniji i najefikasniji način jest da mu osigurate miran i uredan dom.

Drugi korak za rješavanje lošeg ponašanja jest da shvatite da ne možete uvijek sve sami. Jedan od načina su satovi socijalizacije s drugim psima dok je pas još uvijek štene. Ali ne brinite se ako je vaš pas i malo stariji, ni tad nije kasno ispraviti greške. Suprotno uvriježenom mišljenju, ovo istraživanje je pokazalo da između rasa ima sve manje razlika u osobnosti. Zapravo, puno stvari naučili su od vas samih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.