Saznajte sve o socijalizaciji i habituaciji pasa na zanimljivom predavanju

123rf.com

PSI su omiljeni kućni ljubimci. Kako bi udovoljili ulozi koja im je namijenjena u ljudskoj obitelj, potrebno im je učenje ljudskih pravila ponašanja. Osim toga, psi moraju naučiti komunicirati s pripadnicima svoje vrste i drugih vrsta životinja s kojima žive.

U periodu rane socijalizacije učenje je najlakše pa je to razdoblje života u kojem bi štenci postupno morali biti izloženi okolišu u kakvom će živjeti kao odrasle jedinke.

Razdoblje socijalizacije pasa traje od trećeg do šesnaestog tjedna života. U početku perioda socijalizacije štenad uči pravila ponašanja uz mamu kuju u leglu, a prisustvo i nježno bavljenje čovjeka sa štenadi dobrohotno djeluje na daljnji razvoj društvenosti.

Također, štenad u tom razdoblju spremno prihvaća pripadnike drugih vrsta životinja. Habituacija je proces koji se odvija istovremeno sa socijalizacijom. Time se štenci navikavaju na neprijeteće podražaje u svom okolišu i uče ih ignorirati.

Kroz proces habituacije psi se nauče ne reagirati na zvukove kućanskih aparata, vožnju u automobilu, javnom gradskom prijevozu i liftu, podnositi buku pirotehnike, hodati po različitim podlogama i sl.

Nesocijalizirani psići razvijaju brojne probleme u ponašanju, kao što su strašljivost, anksioznost i agresija. Problemi u ponašanju pokazatelj su da se životinja ne osjeća dobro u okruženju u kojem živi i da je u stresu. S takvim kućnim ljubimcima vlasnici često ne ostvare kvalitetnu emocionalnu vezu pa ih odbacuju i ostavljaju u skloništima za napuštene životinje.  

Nakon perioda socijalizacije psi mogu i dalje učiti sve što im je potrebno za sretan život u ljudskom okruženju, no učenje je nešto sporije jer je praćeno strahom.

Ovu subotu, 8. lipnja, u prostoru gradske četvrti Retfala, Strossmayerova 200 u Osijeku, s početkom u 16 sati, posjetite predavanje dr. Irene Petak u Osijeku i naučite sve o socijalizaciji i habituaciji pasa.

Dr. sc. Irena Petak diplomirana je inženjerka biologije, doktorirala je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a na Sveučilištu u Edinburghu magistrirala je primijenjenu etologiju i dobrobit životinja.Irena radi kao savjetnica za ponašanje životinja, posebno kućnih ljubimaca s problemima u ponašanju.  Više o samom događaju možete saznati OVDJE

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.