Smiju li mačke jesti tunu? Evo što trebate znati prije nego što otvorite konzervu

Foto: Shutterstock

MAČKE vole ribu. No možda se pitate što je s tunom? Smiju li je i koliko jesti? Njenom mirisu i okusu većina mačaka ne može odoljeti. Iako nije toksična za mačke, ne preporučuje se kao osnovna namirnica u svakodnevnoj prehrani.

Tuna je niskokalorična namirnica s visokim sadržajem bjelančevina i hranjivih tvari poput vitamina B12, omega-3 masnih kiselina i vitamina D. Poznato je da one promiču zdravlje krvnih i živčanih stanica, kao i zdravlje srca i krvnih žila te jačaju kosti i mišiće.

Tuna nedvojbeno ima svoje nutritivne prednosti. Ali ako se jede prečesto, to može dovesti do potencijalnih zdravstvenih problema kod mačaka. Prema Merckovom veterinarskom priručniku, riba je među vodećim namirnicama na koje su mačke najčešće alergične.

Znakovi alergije na hranu kod mačaka uključuju sitne, ljuskaste izbočine, gubitak dlake, crvenilo, svrab i povraćanje. Ako vaša mačka počne pokazivati ove znakove, ili neki od njih, nakon što pojede tunu (ili bilo koju drugu ribu), vrlo vjerojatno je da je alergična. 

Druga zabrinutost vlasnika je trovanje živom. Živa je otrovni metal koji se nalazi u vodi, zraku i tlu. Sve ribe sadrže živu, ali tuna ima više razine u usporedbi s drugim vrstama ribe. I mačke i ljudi mogu se otrovati živom ako jedu previše tune tijekom dužeg razdoblja.

Znakovi trovanja živom kod mačaka uključuju gubitak koordinacije, nestabilan hod, nenormalno ponašanje, tremor ili napadaje, nehotične pokrete tijela i očiju, depresiju središnjeg živčanog sustava, gubitak vida i smrt. 

Na koncu, previše tune može uzrokovati debljanje vaše mačke. Tuna je relativno zdrava hrana za ljude, ali te kalorije imaju puno veću težinu za naše četveronožne prijatelje. Prekomjerna težina može dovesti do kronične upale, srčanih bolesti, dijabetesa i raka.

"Mačke se mogu hraniti tunom, ali u umjerenim količinama. Najbolje je koristiti je za aromatiziranje hrane ili kada privremeno ostanete bez hrane", kaže Debra Eldredge iz Senior Tail Waggersa. 

Slično drugim ribama, poput lososa, preporučuje se da skuhate tunu prije nego što je poslužite vašoj mački kako biste osigurali da jede sigurnu hranu.

"Ne gledajte na tunu kao na obrok za svoju mačku. Umjesto toga, to može biti rijetka poslastica ili aroma/sastojak u uravnoteženoj prehrani", zaključila je Eldredge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.