Snimili su hobotnicu koja mijenja boju kože u snu i to izgleda nestvarno

Screenshot: YouTube

HOBOTNICE imaju sposobnost mijenjanja boje i teksture kože kako bi se obranile od predatora te ih zbunile. No ove čudesne životinje ne rade taj svojevrsni light show samo kako bi se zaštitile od morski neprijatelja. Nedavna istraživanja pokazala su da to čine i kada spavaju. Morski biolog David Scheel povezao je to sa sanjanjem te je pokušao odgonetnuti što hobotnica koju je proučavao sanja u trenutku mijenjanja boja.

U dokumentarcu koji je snimio govori što, po njegovom mišljenju, promatrana hobotnica sanja, a uz to pokazuje njezine druge sposobnosti i posebnosti. Tako ćete u njegovom filmu vidjeti da se hobotnica ponaša gotovo poput kućnog ljubimca. Reagira na glasove njega i njegove kćeri s kojom se obožava igrati, rješava razne zagonetke te se koristi oruđem i lako izlazi iz uskih prostora. No sanjaju li hobotnice doista?

Znanstvenici na to pitanje ne mogu odgovoriti s potpunom sigurnošću. To je samo Sheelova pretpostavka. Znanstvenica Sara Stevens kaže kako postoje hipoteze koje govore da hobotnice imaju cikluse slične REM fazama kod ljudi. No o sanjanju kakvo je svojstveno ljudima još ne može biti govora sa sigurnošću. U nastavku možete pogledati dio dokumentarca u kojem spomenuta hobotnica mijenja boju za vrijeme spavanja.