Što sanjaju psi?

Foto: Shutterstock

Snovi su često čudni i neuhvatljivi, pa se često postavlja pitanje - što sanjaju naši četveronožni prijatelji, psi? Iako ne možemo čvrsto tvrditi što se događa u njihovim umovima dok spavaju, postoje neki znakovi i teorije koje nam mogu pomoći razumjeti tajanstveni svijet snova pasa.

Prvo, važno je razumjeti da psi sanjaju. Studije provedene na životinjama, uključujući i pse, pokazuju da imaju različite faze sna, uključujući fazu REM (Rapid Eye Movement), koja se obično povezuje sa snovima. Tijekom ove faze, oči pasa se kreću brzo, a mozak pokazuje aktivnost sličnu onoj tijekom budnog stanja. To sugerira da psi zaista prolaze kroz iskustva koja ih mogu podsjećati na snove.

Što im je u snovima?

Što onda psi sanjaju? Znanstvenici i stručnjaci za pse vjeruju da psi sanjaju o iskustvima koja su im važna tijekom njihovog budnog života. Na primjer, ako vaš pas voli trčati po parku, može sanjati o trčanju i igranju s drugim psima. Ako su skloni često maštati o hrani, mogli bi sanjati o ukusnim obrocima. To sugerira da psi sanjaju o iskustvima koja su im emocionalno značajna.

Jedan od najpoznatijih dokaza o snovima pasa dolazi iz istraživanja koje je proveo Stanley Coren, priznati stručnjak za pse. U svojoj knjizi The Intelligence of Dogs Coren tvrdi da psi sanjaju o stvarima koje su im važne, poput igre ili obroka. Također navodi da psi mogu imati noćne more, što sugerira da se mogu suočiti s negativnim iskustvima u svojim snovima, baš kao i ljudi.

Nema dokaza o detaljima

Iako imamo indicije o tome što psi sanjaju, ne možemo sa sigurnošću znati detalje njihovih snova. Na kraju krajeva, psi ne mogu komunicirati s nama o svojim snovima. Međutim, činjenica da sanjaju i da to može utjecati na njihovo ponašanje tijekom dana sugerira da su snovi za njih važan dio emocionalnog i mentalnog iskustva.

Važno je napomenuti da neki psi pokazuju fizičke znakove tijekom sna, kao što su treptanje očima, trzanje nogama ili čak lagano lajanje. To može biti znak da prolaze kroz živopisne snove. Međutim, ne treba se zabrinjavati ako vaš pas ponekad ispoljava takve reakcije tijekom sna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.