Stručnjaci otkrivaju kako prepoznati znakove toplinskog udara kod pasa

Foto: Pexels

EKSTREMNO visoke temperature su tu, a opasne su i za nas i za naše ljubimce. Za razliku od ljudi, psi ne reguliraju tjelesnu temperaturu znojenjem, već dahtanjem, zbog čega su pod velikim rizikom za toplinski udar. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je objavio kako prepoznati toplinski udar u pasa i kako ga izbjeći. 

Simptomi toplinskog udara

Normalna fiziološka temperatura kod pasa iznosi između 38 i 39.2°C, a povišenje temperature do 40°C već se smatra toplinskom iscrpljenošću. Ako temperatura dođe do 42.8°, radi se o toplinskom udaru. 

Simptomi toplinskog udara su dahtanje, otežano i ubrzano disanje, pretjerana žeđ, zažarene sluznice i jezik, pojačano slinjenje, povraćanje i/ili proljev, letargija i gubitak ravnoteže. Ako primijetite neke od ovih simptoma, to znači da je stanje uznapredovalo. 

Na toplinski udar su posebno osjetljive brahicefalične pasmine, poput mopsa te engleskog i francuskog buldoga, dugodlake pasmine, kao što je Lhasa Apso, stariji psi i štenci. 

Kako spriječiti toplinski udar?

Veterinari napominju da je važno izbjegavati duge šetnje i šetnje po suncu i asfaltu. Ako imate jednu od aktivnijih pasmina kojima su potrebne duge šetnje, te šetnje obavljajte rano ujutro ili kasno navečer kada su temperature niže. 

Osim toga osigurajte svom ljubimcu dovoljno hladne i svježe vode te ograničite njihovu fizičku aktivnost kako se tjelesna temperatura ne bi povisila. 

Nikada ne ostavljajte pse u automobilima, bez obzira na to jesu li prozori otvoreni ili ne. Ako temperatura vani iznosi 29°C, to se u samo par minuta može pretvoriti u 40° u automobilu. 

Kako biste rashladili svog psa, možete mu dati i neke od ovih slastica: trešnje, kupine, borovnice, brusnice, maline, jagode, jabuke, banane, dinje, krastavce, kiwi, mango, nektarine, naranče, breskve, kruške, ananas, šljive, bundeve i lubenice. 

Dragi vlasnici kućnih ljubimaca, željeli bismo vam skrenuti pozornost na opasnosti od ekstremno visokih temperatura koje...

Posted by Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu on Wednesday, July 19, 2023