Trenerica otkrila što trebamo učiniti ako želimo sretnog, dobro odgojenog psa

Foto: Pexels

SVAKI vlasnik psa zna koliko može biti izazovno nositi se s nestašnim ponašanjem svog četveronožnog prijatelja. Skakanje, lajanje, kopanje - sve su to aktivnosti koje mogu iscrpiti vlasnika. Jeste li se ikada zapitali kako potaknuti psa da savlada dobre manire?

Carolyn, osnivačica škole za obuku pasa Good Dog Training, naglašava da je važnost nagrađivanja pasa za mirno ponašanje često podcijenjena. Prema njenom mišljenju, psi često dobivaju više pažnje kada su nestašni, što ih potiče da nastave s takvim ponašanjem.

Važno je ne ignorirati psa kada je miran

"Ako lajanje donosi više pažnje od mirnog ponašanja, što mislite, što će pas raditi kada želi privući vašu pažnju", pita Carolyn.

Da biste potaknuli željeno ponašanje, važno je ne ignorirati psa kada je miran. Nagrađivanje za mirno sjedenje ili ležanje jednako je bitno kao nagrađivanje za dobro ponašanje tijekom šetnje. Carolyn savjetuje: "Nema potrebe buditi psa ako spava, ali ako je budan, tiho ga pohvalite, nježno pomazite ili mu dajte poslasticu. Nagrada bi trebala poticati mirnoću, a ne uzbuđenje."

Pas mora shvatiti da mirno ponašanje ima pozitivne posljedice

Sljedeći put kada primijetite da se vaš pas opušta, umjesto da odahnete i prođete pokraj njega, zašto mu ne biste dali malu nagradu ili mu uputili tihe riječi hvale? Primjenjujući ovakav pristup, uskoro biste mogli primijetiti značajna poboljšanja u ponašanju svog psa. U konačnici, vaš će pas shvatiti da mirno ponašanje ima pozitivne posljedice, što će ga potaknuti da bude mirniji i poslušniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.