U rujnu kreću prve seobe ptica: Evo gdje ih se može vidjeti

Foto: Pixabay

RUJAN je mjesec kada počinju prve seobe ptica, fenomen koji privlači mnoge ljubitelje prirode i ornitologe. Tijekom ovog razdoblja mnoge vrste ptica kreću na svoja sezonska putovanja iz Europe prema Africi, gdje će provesti zimu. Evo nekoliko ključnih informacija o pticama koje migriraju u rujnu te gdje ih možete vidjeti u Hrvatskoj.

Koje ptice se sele?

Lastavice i čiope su među prvim pticama koje kreću na put prema jugu. Lako ih je prepoznati po njihovim elegantnim obrisima i akrobatskom letu.

Nakon što odgoje svoje mlade, rode se sele prema Africi prolazeći kroz područja poput doline Neretve.

Pčelarice, šarene ptice selice, također se sele u rujnu, a često se mogu vidjeti u skupinama.

Šljuke i galebovi, vrste močvarica i obalnih ptica, također počinju migrirati prema južnim područjima.

@goodlife1236 Sky is vast,birds are flying freely!🤪#bird #fly #vastsky #flyfree #flyfreedom #animals #beautiful #nature #nice #funny #cute #magic #scenery #beauty ♬ original sound - Beautiful nature

Gdje ih možete vidjeti?

Park prirode Kopački rit jedno je od najvažnijih močvarnih područja u Europi, poznato po velikom broju ptica selica. Posebno je atraktivno u rujnu kada su ptice u punom migracijskom pokretu.

Delta Neretve ključno je stanište za mnoge vrste ptica močvarica koje prolaze kroz Hrvatsku tijekom migracija.

Lonjsko polje poznato je kao važno mjesto za migracije ptica. Tijekom rujna možete vidjeti razne vrste, uključujući šljuke i guske.

Otok Cres je dom rijetkih bjeloglavih supova, a migracije drugih vrsta ptica mogu se promatrati tijekom rujna.

Ako se odlučite na promatranje ptica, preporučljivo je koristiti dalekozor i voditi bilješke o vrstama koje primijetite. Također, pripazite da ne uznemiravate ptice tijekom njihova putovanja.

Za one koji žele saznati više o specifičnim rutama i lokacijama, često su dostupni vodiči ili organizirane ture kroz nacionalne parkove i parkove prirode.

@birds.wildlife.nature Flock of snow geese flying across the sky during migration.#bird #geese ♬ original sound - birds.wildlife.nature

Savjeti za početnike promatrače ptica

Najbolje vrijeme za promatranje ptica je rano jutro ili kasno poslijepodne. S druge strane, neke ptice grabljivice mogu se vidjeti samo noću. Informirajte se unaprijed i proučite vrste ptica koje su prisutne u vašoj okolini. Na taj način moći ćete prepoznati oblik ptice ili glasanje, što će vam olakšati prepoznavanje ptica.

Krećite se diskretno, tiho i pažljivo. To će povećati priliku za uočavanje ptica.

Izbjegavajte grube i neoznačene staze te se nemojte penjati po opasnim mjestima.

Nabavite priručnik, skinite s interneta fotografije ptica koje najčešće obitavaju u području gdje idete na promatranje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.