Volonteri javili da srna koja se oporavljala u čakovečkoj udruzi ipak nije preživjela

Foto: Facebook

IZ ČAKOVEČKE udruge Sklonište dobrote javili su tužnu vijest. Njihova najnovija štićenica, srna Srki, koju su pronašli prekjučer, navečer je uginula. Vijest su podijelili na svojoj Facebook stranici. 

"Imamo tužne, pretužne vijesti. Srki nas je jučer napustila... Nakon što je ujutro bila super, hodala, pila vode, jela sijeno i preživala, vidjeli smo njenu svijetlu budućnost i rodila se nova ideja, Srki nas je nadahnula. Otišli smo joj uzeti probiotike, aktivni ugljen i lijekove da joj probavu što prije stabiliziramo, ali kad smo se vratili, opet je ležala na podu s neurološkim simptomima. 

Odmah je dobila veterinarsku pomoć, iako je već ionako dobivala sve lijekove, nismo mogli puno. Izvadili smo krv i napravili dodatne pretrage... Prema svemu sudeći, stres, koji je u divljih životinja često presuđujući faktor, je odigrao svoje. Srki je bila u septičnom procesu uslijed traume i svega što joj se dogodilo i, unatoč antibioticima koje je dobila otpočetka, nismo joj uspjeli pomoći", započeli su u objavi iz udruge.

"Temperatura je počela padati, radili smo sve da je zagrijemo, ali u jednom je trenutku samo izdahnula. Iako su nam s više strana rekli da je ovo moguće i da je idućih 7-14 dana kritično, naše srce je samo vidjelo da je ona bolje i mozak nije vjerovao da bi nešto moglo poći po zlu. 

Iako smo znali jako dobro da je moguće, svejedno je šok, a riječima je teško opisati koliko smo tužni i ostali slomljenog srca. Srki, imala si priliku, dali smo ti je, ali si sad negdje na boljem mjestu", napisali su.

Vijest o pronalasku srne iz udruge su na Facebooku objavili jučer poslijepodne. Volonterka je u podužoj objavi objasnila da je srnu uočila uz rubnik ceste dok se vraćala iz Varaždina, a baš se vraćala s buvljaka te je prevozila donirane stvari za sklonište.

Iako je imala krcat automobil, razmišljala je da izvadi sve stvari i srnu odveze veterinaru. Muškarac koji ju je slučajno udario i sat vremena čekao da stigne pomoć, ponudio joj je prijevoz. Iako je praksa da lovci dođu po srnu, ovoga puta su udruzi prepustili životinju i dali joj priliku da se oporavi. 

Srna je dobila udarac u glavu i prognoze nisu bile najbolje, ali su napisali da joj je iduće jutro bilo bolje. 

"Preživjela je prvu noć i možemo reći da je praktički ustala iz mrtvih te je dobila ime - Srki the Srna (sve samo ne) obična. Iako je još uvijek jako kritično, nije izvan životne opasnosti i narednih dana smo na oprezu. Jučer je otpuštena i uspješno transportirana u nastambu primjereniju za nju. 

Dobiva svu moguću terapiju i nadamo se najboljem. Udarac u glavu joj je zadao teški potres mozga, ali je mlada i veterinarska pomoć joj je relativno brzo pružena", dio je objave u kojem su opisali njezino stanje.