Umjesto s bližnjima, južnoafrički čuvari dobrovoljno u karanteni sa životinjama

Foto: Unsplash

PREDANO osoblje jednog južnoafričkog skloništa za životinje dobrovoljno je završilo u karanteni s desecima pasa, mačaka i konja kako bi se i dalje mogli brinuti o četveronožnim štićenicima u doba pandemije koronavirusa. 

Unatoč epidemiji, zaposlenici skloništa za životinje WetNose nedaleko od glavnoga grada Pretorije nastavljaju s uobičajenim poslovima. Ondje žive, vježbaju, šeću i brinu se o napuštenim kućnim ljubimcima i domaćim životinjama.

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa krajem prošlog mjeseca uveo je karantenu na razini države, čiji je cilj suzbiti širenje koronavirusa.

No zaposlenici skloništa uplašili su se da im neće biti dopušteno putovati do radnog mjesta pa ih se petero odlučilo do daljnjega preseliti u sklonište da životinje ne ostanu same i napuštene.

"Teško nam je jer je sklonište zatvoreno", rekla je njegova voditeljica Veronica van Greunen gladeći jednu štićenicu, umiljatu riđu mačku.

"Osoblje ne smije posjećivati svoje obitelji. Ni napuštanje skloništa nije nam dopušteno. Dakle, svi smo trenutačno u karanteni sa svim našim životinjama", kazala je. 

Van Greunen smatra da je iznimno važno to što je nekolicina radnika ostala u skloništu jer ono i dalje prima životinje, premda su udomljavanja zabranjena do završetka karantene, koja je ovaj tjedan produljena do 30. travnja.

Jedan od čuvara Josef Mashaba kaže da mu teško pada to što tjednima neće vidjeti članove svoje obitelji, no odluci o ostanku u skloništu presudila je "ljubav prema životinjama".

Južnoafrička Republika koronavirusom je najteže pogođena država na kontinentu s 2272 potvrđena slučaja zaraze i 24 smrtna slučaja do danas. 

Stanovništvu je dopušteno domove napuštati samo zbog kupnje potrebnih namirnica i lijekova te dogovorenog odlaska liječniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.