Upoznajte bengalske mačke, šarmantnu i privrženu pasminu divljeg izgleda

Foto: Dubravko Majhen

BENGALSKE mačke, poznate po svom egzotičnom izgledu i aktivnoj prirodi, već godinama privlače pažnju ljubitelja mačaka u svijetu i u Hrvatskoj.

Zbog ljepote i visoke inteligencije bengalske su mačke sve popularniji kućni ljubimci. No, njihov uzgoj zahtijeva stručnost, posvećenost i razumijevanje njihove genetike i potreba, što najbolje pokazuje dugogodišnji rad uzgajivačnice Majhen iz Križevaca.

U razgovoru s Dubravkom Majhenom, vlasnikom uzgajivačnice i jednim od prvih pet uzgajivača bengalskih mačaka na području Hrvatske, doznali smo nešto više o ovoj pasmini i njenom uzgoju.

Istraživanje o mačjoj leukemiji dovelo je do nastanka pasmine

Bengalske mačke jedna su od najmlađih pasmina na svijetu, a prvi primjerci ove pasmine počeli su se pojavljivati u 50-im godinama prošlog stoljeća na području SAD-a. Ova pasmina nastala je sasvim slučajno - križanjem azijske leopard mačke i domaće mačke tijekom istraživanja o mačjoj leukemiji. No, u 60-ima dolazi do ciljanog uzgoja u svrhu stvaranja nove pasmine s prekrasnim točkastim krznom.

"Čitav uzgojni program bazirao se na tome da se dobije mačka koja ima izgled leoparda i dražesni, ljubazni temperament domaće mačke", objašnjava Majhen. "Prva takva mačka registrirana je 1983. godine kod felinološke asocijacije TICA-e (The International Cat Association). Prva bengalska mačka uvezena je 1991. godine u Francusku, a 1999. godine priznala ju je svjetska organizacija FIFe (Federation Internationale Feline)."

Počeci uzgajivačnice Majhen

Gospodin Majhen i njegova obitelj počeli su se baviti uzgojem prije deset godina, a bengalske mačke prvi put su sreli prije dvanaestak godina na svjetskoj izložbi mačaka koja se održavala u Areni.

"Ono što je bilo presudno da se odlučimo upravo za ovu pasminu bio je izgled, njihov karakter te rijetkost", poručuje uzgajivač.

Uzgajivačnica Majhen započela je svoj uzgojni program s mužjakom Typhonnom iz Nizozemske i ženkom Philadelphijom iz Njemačke, koji su postavili temelje za daljnji razvoj bengalskih mačaka u Hrvatskoj. Typhonn, koji danas ima 11 godina, i dalje je važan dio njihovog malog carstva, a uz to je postao prava zvijezda.

"Imao je čast biti prisutan u spotu domaće estradne pjevačice Maje Šuput, zatim je bio na snimanju fotografija za izložbu Secret CATS People fotografkinje Sanje Baljkas, gdje je bio u naručju glumca Mirana Kurspahića. Također je korišten za photo sessione nekih od naših poznatih ličnosti", s ponosom ističe Majhen.

Uzgajivačnica Majhen registrirana je članica asocijacija FIFe, SFDH (Savez felinoloških društava Hrvatske) i FDS-a (Felinološko društvo Split) te ima zakonski registriran uzgoj pri Ministarstvu poljoprivrede. Gospodin Majhen ističe da je vođenje uzgajivačnice obiteljski hobi te da ne bi uspio bez pomoći svoje supruge i sina.

"Ovo je postalo prava mala obiteljska priča u kojoj sam svojom ljubavlju prema mačkama zarazio sve ostale ukućane. Jednostavno se dogodila ljubav koja je s vremenom postajala sve jača i jača. Teško je samostalno se baviti uzgojem i potrebna je pomoć cijele obitelji. Podršku i pomoć mi pružaju supruga Lidija i sin Leo. Svi troje smo aktivni izlagači na izložbama koje zahtijevaju dodatni angažman, od pripreme kaveza do prezentacije mačaka na stolu kod suca", izjavio je.

Popularnost bengalskih mačaka dovela je do sve većeg broja uzgajivačnica na području Hrvatske, no unatoč konkurenciji, uzgajivači si međusobno pružaju podršku. 

"Podrška smo jedni drugima u svakom pogledu: od savjetovanja, preporuka do pomoći na izložbama. Skladan smo tim bengalaca", poručuje Majhen.

Zavidni rezultati na međunarodnim izložbama mačaka

Bengalske mačke iz uzgajivačnice Majhen često posjećuju svjetske izložbe organizacije FIFe. U posljednjih nekoliko godina sudjelovale su na izložbama u Austriji, Italiji i Belgiji, a ove godine spremaju se za izložbu u Norveškoj, koja se održava zadnji vikend desetog mjeseca.

"Izuzetno smo ponosni na rezultate koje smo ostvarili na izložbama. Na međunarodnim izložbama u tuzemstvu i inozemstvu mačke su nam mnogo puta osvojile best in show (BIS) ili best of best (BOB) titule", ističe Majhen.

"Skupljanjem certifikata na izložbama postigli smo uspjehe u vidu toga da su naši mačci europski šampioni, veliki međunarodni šampioni, nacionalni pobjednici te junior winneri. Osim spomenutih titula, posebno nas veseli i titula DSM (mačka mora biti 10 puta best in show)", dodaje.

Brojni uspjesi na izložbama u svijetu i u Hrvatskoj govore o kvaliteti uzgojnog programa uzgajivačnice Majhen.

"Zbrojimo li sva postignuća na FIFe izložbama u RH u jednoj kalendarskoj godini, izuzetno nas veseli činjenica da smo dvije godine zaredom bili najbolja uzgajivačnica u trećoj kategoriji, najbolja FIFe uzgajivačnica bengalskih mačaka te sveukupno visoko drugo mjesto od svih kategorija i uzgajivačnica mačaka u sklopu FIFe. To nam je dobar pokazatelj da naš uzgojni program ide u pravom smjeru", izjavio je vlasnik uzgajivačnice.

Po čemu su bengalske mačke posebne?

Osim što izgledaju kao minijaturni leopardi, bengalske mačke razlikuju se od ostalih pasmina i po svom temperamentu jer imaju poludivlji gen.

"Upravo zbog toga su jako aktivne na dnevnoj bazi, vole društvo i visinu te su uz to izuzetno inteligentne", objašnjava Majhen i dodaje da su bengalske mačke idealne za ljude koji pate od alergija. No, važno je napomenuti da nijedna pasmina nije sto posto hipoalergena, zbog čega bi alergičari trebali biti oprezni.

Bengalske mačke trebaju društvo druge mačke ili drugog kućnog ljubimca da bi bile sretne, jer su jako društvene i vole pažnju. Nadalje, jako su aktivne i zaigrane, zbog čega bi potencijalni vlasnici trebali nabaviti visoke grebalice i ležaj za odmor, ako žele izbjeći štetu u svom domu.

Iako su bengalske mačke uglavnom zdrava pasmina, mogu imati problema sa zadebljanjem srčane stijenke. Potencijalni vlasnici mogu izbjeći ovaj problem ako ljubimca nabavljaju od savjesnog uzgajivača koji u uzgojnom programu ne koristi mačke sa zdravstvenim manama.

"Preporuka kod nabavke bengalske mačke jest da se uzimaju od registriranog uzgajivača koji redovito testira svoje uzgojne mačke na HCM (srce), PKD (bubrezi) te na genetske testove PRA-b i Pk-def. Kako biste dobili ono što želite, trebate voditi brigu o genetici i krvnim linijama", naglašava Majhen.

Bengalske mačke idealni su ljubimci za svakog ljubitelja mačaka koji traži inteligentnog i prekrasnog ljubimca s jedinstvenim izgledom i temperamentom. Njihova ljepota, visoka inteligencija i aktivni duh čine ih idealnim suputnicima za sve ljude koji su spremni uložiti vrijeme i pažnju u njihov odgoj.

Dodatne informacije o bengalskim mačkama, kao i o radu uzgajivačnice Majhen, možete dobiti na službenoj stranici uzgajivačnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.