Upoznajte prekrasne belgijske ovčare o kojima priča cijeli svijet

123rf.com

BELGIJSKI ovčar Malinois omiljena je radna pasmina službi koje koriste pse. U Hrvatskoj, uz vojsku i policiju, koriste ih vatrogasci i Hrvatska gorska služba spašavanja. Naravno, belgijski ovčar drži se i kao kućni ljubimac.

Razmišljate li o kupnji ili udomljavanju belgijskog ovčara, stručnjaci s kojima smo razgovarali upozoravaju kako to definitivno nije pas za svakoga, pogotovo za osobe koje ih nabavljaju isključivo zbog izgleda ili zbog popularnosti.

Slično upozorenje prije nekoliko mjeseci, uoči prikazivanja filma o ratnom heroju, belgijskom ovčaru Maxu, poslali su američki stručnjaci za ponašanje pasa koji su, kako bi zaštitili pasminu, pokrenuli kampanju Saving Max.

Javnost su željeli upozoriti kako je riječ o izuzetno inteligentnom i prilagodljivom radnom psu, jednoj od najboljih pasmina za izvršavanje specijalnih zadataka.

Da biste naučili sve ono što vidite u akcijskim filmovima ili u radu s policijom/vojskom, potrebno je puno iskustva jer dresura belgijskog ovčara zahtijeva puno truda i znanja. Definitivno to nije pasmina za tri kratke šetnje dnevno, pogotovo za nekoga tko pas nabavlja zbog popularnosti. 

Savršeni su za vlasnike, sportaše rekreativce koji se bave rekreativnim trčanjem, bicikliranjem i drugim aktivnostima u kojima će ovaj pas potrošiti svoju energiju. U suprotnom, belgijski ovčar kojem je dosadno može postati destruktivan.

Belgijski ovčar ne oprašta pogreške u odgoju. Preporučuju se zato ljudima koji već nešto znaju o radu sa psima.

Ne prođe li pas ranu socijalizaciju i dresuru, već vlasnik ima pristup "lako ćemo" i ponašanje psa prepusti psećim instinktima, vrlo lako može doći do ozbiljnih problema jer teritorijalnost i zaštitnički karakter kod ove pasmine izraženiji su u odnosu na većinu pasmina koje se drže kao kućni ljubimci.

U praksi to znači da će nesocijalizirani belgijski ovčar juriti i napadati sve što se oko njega kreće, uključujući i djecu. S druge strane, dobro odgojeni belgijski ovčar bit će vjeran pratitelj i pravi obiteljski pas.

Preporuka je držati ih u stanu/kući s mogućnošću izlaska u dvorište. Mišićavo tijelo belgijskih ovčara prekriveno je prepoznatljivom crveno-smeđom bojom dlake (s crnom maskom na licu).

Održavanje ove pasmine nije teško. Srednje dugu dlaku koja konstantno pada potrebno je redovito četkati/češljati, pogotovo u vrijeme sezonskog linjanja (dva puta godišnje).

Kupanje se preporučuje samo ako je neophodno i to najviše dva puta godišnje. Pritom ne mislimo na "kupanje", odnosno plivanje kao način rekreacije.

Malinois je jedna od četiri vrste belgijskih ovčara, a ime je dobila po belgijskom gradu Mechelenu (Malines na francuskom jeziku). I ostale vrste belgijskih ovčara nose imena pokrajina iz kojih potječu. Uglavnom, razlikuju se po boji i dužini dlake.

Tijelo Groenendaela prekriveno je dugom, glatkom dlakom crne boje koja je posebno bujna oko ramena, vrata i na prsima. Laekenois je belgijski ovčar riđe dlake koja je obično malo zamršena, dok je tijelo Tervuerena prekriveno čupavom, dugom dlakom.

Ovo su uistinu divni psi, no nisu za početnike i osobe koje nemaju vremena baviti se njima kako treba. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.